Jubileum

2021.12.17. 08:00

Lelkesek és odaadók a balatonalmádi kórustagok

A negyedik adventi gyertya meggyújtásakor, december 19-én 17 órakor szabadtéri karácsonyi koncertet ad Balatonalmádi Város Vegyeskara a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár előtti téren.

B. Virág Rita

A vegyes kar karácsony előtt is fellép Fotó: balatonalmádi vegyes kar

Borbásné Gazdag Gabriella június óta vezeti a kórust, rutinos karnagy, korábban a zeneművészeti szakközépiskola Reneszánsz kórusát, a zeneiskolában a gyerekkórust, Pétfürdőn a munkásénekkart vezette, jelenleg a veszprémi Gizella női kart irányítja. 


– A járvány miatt az előző karnagy nem tudta tovább vállalni a feladatot. Örömmel fogadtam el a felkérést, hiszen korábban vegyes kart még nem vezettem – mesélt a kezdetekről az énekkar vezetője. 


A karnagy elmondta, a pandémia az amatőr kóruséletet sem kímélte, több énekkar megszűnt, azonban az almádi csapatban igen erősen él az éneklés iránti szeretet, a tagok lelkesek, odaadók, és szorgalmasan gyakorolnak csökkentett létszámban is. 


– Júniusban kezdtük a közös munkát, hetekig ismerkedtünk egymással. Az első közös fellépésünk a szeptemberi Ars Sacra fesztiválon volt, majd Siófokon részt vettünk a férfinépdalegylet jubileumán. Nagyon elégedett vagyok a hozzáállással, de fontos, hogy fenntartsuk az érdeklődést, és mindig legyen egy-egy cél a tagok előtt – hangsúlyozta a vezető. 


– A kórus tavaly ünnepelte fennállása harmincadik évfordulóját, de a jubileumot nem tudtuk megtartani. Úgy terveztük, hogy november végén bepótoljuk az elmaradt szülinapot, de a járvány miatt Almádiban nem lehet beltéri rendezvényt tartani, így újra más időpontot kell kijelölnünk. Most abban bízunk, tavasszal 30+2 éves ünnepet tarthatunk – bizakodott a karnagy. 


Mint megtudtuk, addig sem unatkoznak a kórustagok, hiszen nemcsak gyakorolnak, hanem városi támogatással készítik a kórus jubileumi kiadványát is, amely a kar alapítását, történetét, jeles eseményeit mutatja majd be. 


Balatonalmádi Város Vegyeskarát még 1990-ben Szelényi Pál zenetanár alapította. A vegyes kart 1996-ig vezette, majd Demel Eszter irányította 14 éven át. Ezt követően Pethő Balázsné, majd Kovácsné Nagy Márta állt a kórus élén. Érdekesség, hogy Borbásné Gazdag Gabriella éppen az első karnagy, Szelényi Pál tanítványa volt. 


– Külön célt ad most nekünk, hogy felléphetünk az adventi gyertyagyújtáskor. A kórusnak igen gazdag repertoárja van, rengeteg karácsonyi, az ünnephez kötődő dalt ismernek. Ezekből adunk majd elő egy csokorral. A fellépésünk 17 órakor kezdődik, és mindenkit szeretettel várunk a Pannónia Kulturális Központ elé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában