Egérmesék újratöltve

2021.12.06. 19:01

Zenés bábjátékkal örvendeztették meg a pápai közönséget

Története legnehezebb évadkezdésén van a túl a pápai Pegazus Színház a koronavírus-járvány negatív hatásai és a társulat szükségszerű újjáépítése miatt, ám minden probléma és megpróbáltatás ellenére új előadásuk, az Egérrágta mesék méltón folytatja a több mint 16 éve működő teátrum által képviselt magas nívót.

Polgár Tibor

Forrás: Polgár Tibor/Napló

Az elmúlt években az ­egyre több szakmai felkérés, a színművészethez kapcsolódó tehetségük és tapasztalatuk különféle területen történő kamatoztatására irányuló megkeresés nyomán a Pegazus a társulat bővítését tűzte ki célul, azonban ez külső tényezők (elsősorban a pandémia és a munkaerőhiány) miatt csak kismértékben valósult meg. A 2021–2022-es színházi évad kezdete előtt olyan súlyos helyzet állt elő a pápai ­teátrumnál, mint korábban még soha: a négy állandó színész közül csak egy maradt a színháznál, Végh Zsolt társigazgató személyében. A három üres pozícióra csupán Kalocsai Veronika érkezett, így Sarkadi Nagy László író, rendező, társigazgató kénytelen volt kétszereplős bábjátékká formálni a 2021-es Egérrágta meséket. A társulat továbbra is várja színészek jelentkezését. 


A Pegazus Színház tagjai számára nagy öröm volt, hogy az új évad kezdetén ismét közönség előtt léphettek színpadra, de a járvány negatív hatásai továbbra is erőteljesen érezhetők, és vannak, akik szerint már sosem tér vissza a Covid–19 megjelenése előtti „normális” állapot. Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt a Naplónak nyilatkozva úgy fogalmazott, társulatuk alaposan megszenvedte az elmúlt időszakot, azonban nincs értelme a múlton keseregni, bizakodnak a jobb jövőben, miközben a tőlük telhető legmagasabb színvonalon dolgoznak tovább, folytatva kulturális küldetésüket, a szórakoztatva nevelést. Nem is olyan régen még több mint hétezer bérletese volt a pápai teátrumnak, ez a szám a járvány nyomán mostanra megfeleződött. Cseppet sem könnyű tehát a helyzet, de az, hogy az Egérrágta mesék minőségén egyáltalán nem hagytak nyomot a rendkívüli nehézségek, bizonyítja, a két társigazgató nem szándékozik feladni a „harcot”. 

Végh Zsolt és Kalocsai Veronika előadás közben 
Forrás: Polgár Tibor/Napló


Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a 2019–2020-as színházi évad harmadik Pegazus-bemutatója is az Egérrágta mesék címet viselte, ugyanakkor az új verzió teljesen új történettel örvendezteti meg a gyermekközönséget – sőt, mindjárt három friss sztorival. Ugyanis a mostani évad első bábjátéka három történetből áll, a főszereplő kisegérnek, Serclinek pedig minden eszét, furfangját be kell vetnie, hogy kiénekelje a sajtot a holló szájából, felülkerekedjen a macskán, valamint elnyerje a szerelmet. A La Fontaine-féle fabulák és a magyar népmesék értékei, illetve a Pegazus Színház markáns, a humorra hangsúlyosan építő stílusjegyei köszönnek vissza a teátrum saját szerzeményű új bábjátékban. 


A 2021-es Egérrágta mesék Kalocsai Veronika és Végh Zsolt játékával kel életre a színpadon, az előadást Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte, míg zenéjét Kövi Szabolcs szerezte. A Pegazus következő bemutatója egy Andersen-mese, a Hókirálynő lesz, melyet februártól láthat majd a publikum. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában