A szó szoros értelmében műalkotás

2022.01.22. 09:00

A kultúra elsősorban választás

A kultúra eredendően földművelést jelent. Az ember azzal, hogy a földműveléssel, a kultúrával foglalkozik, nem pusztán a jelenben tekint körbe, hanem gondol saját jövőjére.

Horváth Virág

András Ferenc veszprémi egyetemi oktató szerint a kultúra a szó szoros értelmében műalkotás

A kultúra eredendően földművelést jelent. Az ember azzal, hogy a földműveléssel, a kultúrával foglalkozik, nem pusztán a jelenben tekint körbe, hanem gondol saját jövőjére.

András Ferenc, a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Kar oktatója a magyar kultúra napjához kapcsolódó gondolataiban kifejtette, egyetemi oktatóként a kultúra és annak átadása a hallgatónak a mindennapi életének része. 

- A kultúra napján érdemes felidézni a kultúra fogalom felbukkanását. Eredendően földművelést jelent, és ebből a szempontból használjunk most egy hatásvadász kifejezést: robbanásszerűen kiterjeszti az időt. Az ember azzal, hogy a földműveléssel, a kultúrával foglalkozik, nem pusztán a jelenben tekint körbe, hanem gondol saját jövőjére, céljaira, mi több, korábbi tapasztalatait érvényesíti a jelenben, magyarán hatékonyan igyekszik a földet művelni. 

- A kultúra számomra elsősorban választás: kiválasztani a múlt végtelen történéseiből azt, ami a jelenben szerepet játsszon mint élő tapasztalat, illetve kiválasztani a jövő lehetőségeiből, ami számomra és a fontosnak ítélt közösségem számára értékes, a boldogulást biztosítja. A kultúra emberi arcot rajzol, a saját arcunkat. Létrehozzuk mindazt, amit a természet önmagától nem nyújt. A kultúra a szó szoros értelmében műalkotás. Megteremtjük a hitünk szerinti fontosat, a fenntartandót, ami emberi életünket szolgálja - tette hozzá András Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában