Városi ünnepség

2022.01.22. 13:00

A magyar kultúrát ünnepelték Balatonfüreden

Tóbiás Krisztián költő, író, főszerkesztő vehette át a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést Bóka István polgármestertől, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepségen a Vaszary Galériában lévő Szőcs Géza Irodalmi Szalonban, pénteken este.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

A szép eseményt az önkormányzat és a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány szervezte meg.  A laudációban egyebek mellett elhangzott, Tóbiás Krisztián 2001-ben költözött Magyarországra a hajdani Jugoszláviából, majd családjával Balatonfüreden telepedett le. A 2010-es évek elejétől bekapcsolódott Balatonfüred kulturális életébe. A városban megjelenő Tempevölgy című folyóirat felelős, majd 2015-től főszerkesztője.

Pénteken este Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség igazgatója mondott köszöntőt, majd zenés irodalmi műsort adott elő Jókai Ágnes színművész, Halas Adelaida színművész, énekes és Pályi-Nagy Miklós gitárművész. Az ünnepség szombaton koszorúzással folytatódott, az emlékezés virágait mások mellett a város elöljárói is elhelyezték Kölcsey Ferenc szobránál az Ady Endre utcában, majd Pál Dániel Levente lapigazgató és Bonczidai Éva főszerkesztő bemutatták a Magyar Kultúra című folyóiratot az irodalmi szalonban. Este a 80 éves Korzenszky Richárd emeritus perjellel beszélget Szerdahelyi Csongor az Országút című, kéthetente megjelenő lap főszerkesztője. 

Mint ismert, Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre emlékezve 1989 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Kultúra Napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában