Maszkos alakoskodás

2022.01.21. 16:00

A mohácsi busójárásról készült fotókat állítottak ki Zircen

Az emberiség szellemi kulturális öröksége reprezentatív listájára felvett mohácsi busójárást a földrajzilag közeli Balkán, a Mediterránum és az Alpok térségének hasonló maszkos alakoskodó szokásaival összehasonlítva mutatja be előadásában Minorics Tünde néprajzkutató a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban, ahol fotókiállítása ugyancsak megtekinthető lesz.

Rimányi Zita

Forrás: Reguly-múzeum

Az elmúlt esztendő a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban jobbára a tervezés, az építkezés, a háttérmunkák, de legfőképpen az új állandó kiállítás befejezése és megnyitása jegyében telt. Az idei évre már újabb szakmai programokkal, időszaki kiállításokkal, szakmai napokkal, nyári táborokkal, kézműveskedési lehetőségekkel készül az intézmény. A szervezők remélik, hogy mindezt a járványügyi szabályozások engedik majd.


Az új évben az első időszakos tárlatuk a farsangi időszakra esik és annak témájához kötődik: február 2-án, szerdán 16.30-kor „Ehhez mérem az egész évet” címmel fotókiállítás nyílik Minorics Tünde néprajzkutató, egyetemi adjunktus képeiből. Az etnográfus csaknem egy évtizeden át végzett kutatómunkát a mohácsi busójárás közösségeiben. Terepmunkája során a fényképezés, mint kutatási módszer segítségével nem csupán a farsangi karnevál színes pillanatait, hanem a maszkot viselő ember belső világát kereste. A rengeteg adatot hordozó fotó közül a számára különösen kedves és a külső szemlélő számára beszédes képeket válogatta össze a zirci kiállításra.


A tárlathoz kapcsolódó előadásában az UNESCO „Az emberiség szellemi kulturális öröksége” reprezentatív listájára felvett mohácsi busójárást a földrajzilag közeli Balkán, a Mediterránum és az Alpok térségének hasonló maszkos alakoskodó szokásaival összehasonlítva mutatja be. 

 

A fotókiállítást Szalay Krisztina design- és vizuálisművészet-tanár, fotográfus nyitja meg. A program záróelemeként mindenkit szeretettel várnak közös farsangi fánkkóstolásra. A tárlatot március 2-ig lehet megtekinteni a Reguly-múzeum Dubniczay-termében. Az intézmény a farsangi szokások képes felidézéséhez kapcsolódóan családi napot szervez február 19-én, szombaton, amikor az érdeklődők közösen eltemethetik a telet egy kiszebáb elkészítésével és elégetésével. Azt megelőzően mindenki megalkothatja saját farsangi álarcát, és a gyerekek számára is izgalmas előadást tart a mohácsi busók világáról Minorics Tünde. A Magyar Népmese Színház előadásában megnézhetik a résztvevők A kóró és kismadár című mesét. Farsangi finomságokkal tömhetik meg hasukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában