Művészet

2022.01.27. 10:00

Egy modern, olaszfalui lovag szövőkerettel

A magyar kultúra napja alkalmából a helyi népi iparművész, B. Dobos Teréz csuhéfiguráiból, vászon- és gyapjúszőtteseiből nyílt kiállítás a közösségi házban. Ennek apropóján az alkotó szövőszéket vitt magával a rendezvényre és kézműves-bemutatót tartott. Utána Boriszné Hanich Edit polgármester beszélgetett vele közönség előtt. Az érdeklődők szintén feltehették neki kérdéseiket.

Rimányi Zita

B. Dobos Teréz vászon- és gyapjúszőttesein megjelennek az oszlopos, a kígyóhátas és a csíkos minták Fotó: Penovác Károly/Napló

A tárlat legalább három hétig lesz megtekinthető, tudtuk meg B. Dobos Teréztől, aki arról is beszélt lapunknak, hogy a Magyar Kultúra Lovagja címet az Olaszfaluért Kulturális Alapítvány javaslatára kapta meg nemrégiben. Számos díjjal rendelkezik, de számára ez az elismerés a legfontosabb, mert a saját falujában élők közösségének, a közvetlen környezetének a szeretetét érzi általa. Egy jutalmának sem örült még ennyire, mint ennek. 

– A szövés ősi technika, de olyan újfajta dolgok kerülnek ki a kezeink közül ezzel a módszerrel, amelyek a mai lakásokban jól mutatnak, szerepet kaphatnak. Nem az a cél, hogy múzeumi textilek másolatait készítsük el, hanem az, hogy a kor elvárásainak megfelelő munkák kerüljenek le szövőkereteinkről, miközben tiszteletben tartjuk a hagyományokat. Vászon- és gyapjúszőtteseimen megjelennek az oszlopos, a kígyóhátas, a csíkos minták. A piros és kék szín használata a díszítéskor eleink szokásait örökíti át. Aki pedig szövésre adta egyszer a fejét, annak a székely festékes szőnyegek hagyományát követő eljárást mindenképp meg kell tanulnia, az örök etalon – adott ízelítőt az olaszfalui szövő népi iparművész a kiállításán látható munkákból. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában