Kékfestő

2022.01.28. 08:00

Elindult a hónap műtárgya sorozat a pápai múzeumban

Gyűjteményi munka, régészeti gyarapodás, a néprajzi vonal erősödése, a hónap műtárgya sorozat elindítása jellemezte a helyi múzeumok tavalyi tevékenységét. Idén a hiánypótló állandó várostörténeti kiállításra és az online megújulásra fókuszálnak.

Laskovics márió

Méri Edina szakmai vezető a foglalkoztatóterem farmerfala előtt

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A Gróf Esterházy Károly Múzeum (GEKM) és a Kékfestő Múzeum tavalyi évét összegezve Méri Edina szakmai vezető lapunknak úgy fogalmazott, 2021 a változások és az összefogás éve volt. Múzeumként a látogatókért, a turistákért működnek, szerveznek kiállításokat, tevékenységükre rányomta bélyegét a járványhelyzet s annak korlátozásai. A szolgáltatói szemlélet még inkább előtérbe került, melynek szellemében a szervezett, minőségi munkára alapozva tervezték programjaikat, megcélozva a társadalom minél szélesebb körét a gyermekektől az idős generációkig. 

Tevékenységükre hatással volt ugyan a járványhelyzet, viszont a zárvatartás időszaka alatt a kevésbé látványos, színfalak mögötti múzeumi háttérmunkára tudták helyezni a hangsúlyt. 

Méri Edina, aki 2001–2011 között az akkor még alapítványi fenntartású Kékfestő Múzeum igazgatója volt, 2021 márciusában tért vissza néprajzos muzeológusként, majd április közepén vette át a koordinációt Nagy-L. Istvántól. 

– Jó érzés volt visszajönni, amit titkon reméltem a tíz évvel ezelőtti távozáskor. Habár azóta sok minden változott, a gyűjtemény és a lényeg, vagyis a szakmai kötődés és a kékfestés szeretete nem. Újabb kihívást és egyben lehetőséget jelent, hogy a múzeum a területi GEKM tagintézményeként működik, gyűjteménye és kiállításai önállóságának fennmaradása mellett – jegyezte meg a szakmai vezető. 

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Felidézte, 2020 novemberétől zárva voltak, és a május 1-jei nyitás után lassan merészkedtek vissza az emberek. Tavaly 4600 látogatójuk volt, elkezdődött a Bódy Irén iparművész életmű-kiállításának részét képező textilek konzerválása. A 2020-as évben országosan elmaradt Múzeumok éjszakájához tavaly ismét csatlakoztak, a hagyomá­nyokhoz híven változatos beltéri és kültéri programokkal, például kézműves-foglalkozásokkal, kékfestő-divatbemutatóval, szakmai tárlatvezetésekkel, valamint far­merfal kialakításával. (2007-ben, MaDok-programban jött létre gyűjteményi egységük, vándorkiállításuk több mint négyszáz farmerrel, ebből látható ízelítő a foglalkoztató­teremben.) 

Ez volt az első a rendezvényeik sorában, amit játékfesztivál, három nyári tábor csaknem ötven fővel, nyolc­alkalmas régészeti előadás-­sorozat követett, illetve mindkét intézményben elindították a hónap műtárgya sorozatot. 

– A nyári táborok során a közel ötven gyermek nagyrészt kézműveskedett, kirán­dult, valamint részt vett a többi kulturális intézmény kínálta programokon: a kastélyban, a könyvtárban, a városi televízió­ban. Augusztus 20-át kenyérsütéssel, aratóeszköz-tárlattal, kézműves programokkal ünnepeltük. A Múzeumok őszi fesztiváljához egyebek mellett mesenappal, őszi terménybemutatóval kapcsolódtunk. Október közepén átadták az udvarunkon átmenő kerékpárutat, ami a látogatások technikai átszervezését indokolja. Márton-napon a sok éve sikeres Liba Tour elnevezésű családi kvíztúra egyik állomásaként minőségi alkotóházat biztosítottunk a résztvevőknek. Advent utolsó hétvégéjén ütőfás mézeskalácsot süthettek, karácsonyfadíszeket, papírmakett betlehemet készíthettek a hozzánk betérők – sorolta Méri Edina, hozzá­téve, mindezzel a mai társadalom számára is érdeklődésre számot tartó néprajzos-kézműves vonalat erősítenék, a már jól bevált programokat (mintázás, mintafakészítés) megtartva, fejlesztve, valamint új elemek bevezetésével a múzeumpedagógiai-andra­gógiai szakmai irányvonal mentén. Így fokozatosan bővül majd a kínálat a tárgyközpontú múzeumi órákkal, amihez minden feltétel adott: a gazdag történeti, néprajzi, régészeti gyűjtemény és a képzett múzeumpedagógus szakember. 

Forrás: Laskovics Márió/Napló

– A GEKM hatalmas néprajzi, történeti, régészeti anyaggal rendelkezik, amire szintén lehet pedagógiailag alapozni. Tavaly több mint kétezer régészeti tárggyal gyarapodtak, Tapolcafőn indult ásatás, élénk volt a közösségi régészet, Homokbödögéről gazdag lelet­anyag került a gyűjteménybe. Legfőbb feladatuk a gyűjtemények nyilvántartása és a raktáraink rendezése. Több évtizede nincs a városnak állandó helytörténeti kiállítása. A hiánypótló, Pápát az őskortól a török korig bemutató interaktív tárlat várhatóan márciusban nyílik meg az Esterházy-kastélyban. Emellett pályázati forrásból fejlesztjük a honlapunkat, például virtuális tárlatokkal, múltidéző imázsfilmmel, illetve a közösségi oldalunkon igyekszünk az aktív, sokrétű tartalommegosztásra. Tervezünk egy pápai házakat, háztörténetet bemutató sorozatot, valamint aktualitással bíró régészeti előadásokat – zárta az idei tervekkel a beszélgetést Méri Edina szakmai vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában