Ünnepi tárlatnyitás

2022.01.25. 12:00

Elismeréseket adtak át a magyar kultúra napján Ajkán

A magyar kultúra napját az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjainak kiállításával ünnepelte a város. A január 20-án a szabadidőközpont kiállítótermében nyílt kiállításon vette át az Ajka Város Önkormányzata által alapított Művelődésért díszoklevelet Csabai Tibor grafikus Horváth József alpolgármestertől.

Tisler Anna

Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke mondott ünnepi köszöntőt

– Magyarok vagyunk, egy nemzethez tartozók, akiket összeköt, de mi is? Az országhatárok nem, többmilliónyian élnek az ország határain kívül és vallják magukat magyarnak – szólt ünnepi köszöntőjében Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke. – Akik elvándorolnak más országba, de megmaradnak magyarnak, a határokat nem viszik magukkal. A történelmünk sem köthet össze bennünket, azt ugyanis sokan sokféleképp értékelik, az inkább elválaszt, mint összeköt. 

– A származás sem meghatározó, sokan vannak, akik nem magyarnak születtek, mégis annak vallják magukat. Gondoljunk csak az aradi vértanúkra, többségük nem magyarnak született, mégis vitathatatlan, hogy a nemzet nagyjai voltak. Összekovácsol bennünket, bárhol is élünk a világban, a néptáncunk, a népdalaink, a népművészet, Arany János, Babits Mihály, József Attila, a tárogató hangja, a Szózat, a Himnusz. A kultúra az, ami a nemzetet egységbe fogja. Az alkotók, akik adnak, a befogadók, akik igénylik azt, köztük vannak a kultúrát közvetítő intézmények, a múzeumok, színházak, művelődési házak. 

Három alkotó képzőművészeti díjat vett át a rendezvényen. Ajka Város Önkormányzata díját Németh Ferencnek Horváth József alpolgármester, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont díját Bábics Valéria igazgatótól Helyes Zoltán vette át. A Dorner Alumíniumöntöde elismerését Dorner László tulajdonos adta át Ozorai Sándornak. 

A programon a Pannon Várszínház művészei adtak műsort.  A város önkormányzata és a Nagy László Városi Könyvtár által szervezett kiállítás február 11-ig látogatható Ajkán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában