Ady és Bartók a kultúra napján

2022.01.07. 07:00

Folytatódik az összművészeti fesztiválsorozat

Folytatódik a Híd elnevezésű összművészeti fesztiválsorozat: a magyar kultúra napja alkalmából két nagyszerű programot is szervez a Pannon Várszínház, amelyre a városban működő kulturális, művészeti együttesek mindegyikét meginvitálják.

B. Virág Rita

Varga Richárd, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere, Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar és az Auer-fesztivál művészeti vezetője és Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón

Forrás: Penovác Károly/Napló

Gecs Mónika, a Pannon Várszínház marketingmenedzsere a sajtótájékoztatón elmondta, a Híd elnevezésű programsorozattal az a céljuk, hogy egész évben színes, érdekes rendezvényekkel örvendeztessék meg a várost, és ezek egyfajta hidat képezzenek a fő eseményük, a nemzetközi kortárs táncfesztiválok között. Az összművészeti minisorozat január 22–23-án folytatódik. 
Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója arról beszélt, ez a program is több szálon kötődik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozathoz. 
– A Híd elnevezés, amely Gecs Mónikától ered, rendkívül találó, egyértelmű metafora. A híd Veszprémben is fontos szimbólum, hiszen a viadukt városrészeket köt össze. Ez most eseményeket fog. Az első programunk, az őszi Híd a határon túli és inneni magyar kultúrát kötötte össze, azon túl a különböző műfajokat, és ez a mostani is hasonló célokat fogalmazott meg. 
Emlékeztetett rá, a magyar kultúra napját a társulatuk évek óta a kortárs magyar próza ünnepének tekinti. 
– Az idei kultúra napi programok között két meghatározó elem van: elég reprezentatív a Bartók és Ady című kétrészes est. Ennek első felét egy koprodukciós gondolat jegyében létrejött előadás adja, ahol Bartók Béla 5. vonósnégyesére komponált mozgásszínházi produkciót láthatunk, amelyet a Horváth Csaba vezette Forte Társulat visz színpadra a Mendelssohn Kamarazenekar segítségével. A második részben ugyancsak a Forte alkotói munkája látható: itt pedig Lukács Miklós és az általa vezetett Cimbiózis Trió működik közre, s egy furcsa, irodalmat, zenét és mozgásművészetet egyesítő előadásban lesz részünk. 
Kiderült még, a második napon, január 23-án mutatják be Géczi Jánosnak A napcsíkos darázshoz című kötetét, amely pályafutása legizgalmasabb műveit gyűjtötte össze. Itt is csatlakoznak az előadó-művészethez, hiszen a versek egy részét a Forte Társulat két kiváló színművésze, Földeáki Nóra és Krisztik Csaba tolmácsolja, valamint a Pannon Várszínház művészei is részt vesznek ebben. A különböző hangulatokat és gondolatokat Kovács Attila zongoraművész köti majd össze. 
Horváth Csaba, a Forte Társulat és A Tánc – nemzetközi kortárs fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, a Bartók 5. vonósnégyesére megálmodott mozgásszínpadi kompozíció a II. világháború utáni magyar szellemi hangulatot tükrözi, míg a második rész Ady novelláit jeleníti meg. Géczi János könyvbemutatóján ugyancsak közreműködik a társulat. 
Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar és az Auer-fesztivál művészeti vezetője szerint nagyon fontos, hogy a Veszprémben működő művészeti egyesületek között élő kapcsolat alakuljon ki. Hozzátette, Bartók 5. vonósnégyese kiemelkedő zeneirodalmi kompozíció, amelynek előadása hatalmas kihívás. 
Varga Richárd, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere arról beszélt, örömteli, hogy klasszikus és kortárs, nemzetközi és hazai együtt meg tud jelenni az eseményen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában