Zene és látvány

2022.01.22. 10:00

Különleges koncerttel ünneplik a magyar kultúra napját Zircen

Zene a képekben címmel olyan produkciót álmodott meg Fekete Nándor orgonaművész, amely a zenével egyenrangú szintre emeli a látványelemeket.

Rimányi Zita

Bieberné Réz Ágnes: Kultúránk a népművészetben gyökerezik

Forrás: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

A műsor alatt azok a művészi fotók, képek láthatók a kivetítőn, amelyek a zeneszerzők lelki szemei előtt megjelenhettek alkotás közben. Ebben az összművészeti élményben részesülnek, akik részt vesznek a zirci rendezvényen a magyar kultúra napján. 

A jeles napon, január 22-én 1989 óta arra emlékezünk, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor tisztázta le kéziratában a Himnuszt. Az ötletadó Fasang Árpád zongoraművész volt, aki 1985-ben a következő­képpen indokolta a kultúra ünnepnapjának életre hívását, létjogosultságát: „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.” Minderről Bieberné Réz Ágnes, a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője beszélt lapunknak. Megemlítette, a magyar kultúra gyökereit a népművészetre vezetjük vissza. 

– Évezredes hagyományaink, gyökereink mind-mind kiemelkedő szereppel bírnak, és fontos volna, hogy ne csak a kultúra ünnepén fordítsunk rájuk kiemelt figyelmet, hanem mindennapi életünk részévé váljanak, szolgálva nemzeti tudatunkat, átörökítésüket – folytatta a gondolatmenetet az igazgató, és elmondta, milyen rendezvényt szerveztek a bakonyi városban idén ebből az alkalomból. 

A magyar kultúra napján Zircen Fekete Nándor orgonaművész koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A hangverseny szombaton 17 órakor kezdődik a Hit Gyülekezete Petőfi utcai közösségi házában. Fekete Nándor többszörösen nívódíjazott, kiváló zeneakadémiai diplomát szerzett művész. Európa legmodernebb szállítható koncert­orgonájával rendelkezik, több száz telt házas, nagy sikerű templomi, rendezvénytermi és szabadtéri esemény fűződik a nevéhez. Zene a képekben címmel olyan összeállítást álmodott meg, amely a zenével egyenrangú szintre emeli a látványelemeket. A műsor alatt a közönség azokat a művészi fotókat láthatja a kivetítőn, amelyek a zeneszerzők lelki szemei előtt megjelenhettek a művek megalkotása közben. Ennek köszönhetően a befogadás élménye felerősödik, még jobban megértjük és átéljük a zenei művek mondanivalóját. 

Az egyórás zirci koncerten sokak által ismert, méltán világhírű zenekari alkotások zseniális orgonaátiratai so­rakoznak fel, a hangzást és a látványt a művész a zeneművek hátteréről szóló történetekkel gazdagítja. Felcsendülnek rész­letek Vivaldi A négy évszak című alkotásából, eljátssza az előadó Beethoven Holdfény szonátáját és Öröm­ódáját, hallható lesz Edvard Grieg műve, az I. Peer Gynt szvit. A kultúra napi koncertre a belépés díjtalan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában