Kultúra napja

2022.01.22. 08:00

Magunkra figyelünk

A magyar kultúra napját ünnepeljük. Annak emlékére, hogy Kölcsey 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust, amelynek kéziratát 1823. január 22-én tisztázta le.

Balla Emőke

A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurora című folyóiratában jelent meg, a kéziraton még szereplő „a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül, de 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot. A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Pályaművét 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban. Hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel.

 

Mi a kultúra? Irodalom színház, zene, tánc, film, képző- ipar és népművészet, a hétköznapok kultúrája, viselkedés, vezetés, munka. A kultúra mi vagyunk, a magyar közösség, az itt élő emberek. Ezen a napon magunkra figyelünk, akik formáljuk, alakítjuk, hozzáteszünk valamit a kultúrához.

 

A világjárvány miatt az elmúlt két évben kevésbé volt lehetőségünk átélni a programok sokszínűségét, gazdagságát, a nyitás ellenére is félve mentünk (vagy nem mentünk) vissza a színházba, moziba, koncertre, kiállításra, könyvtárba. Maradt az online tér, a televízió, cédé, dvd, internet, könyv, melyek nem adták azt a közösségi élményt, amire szükségünk van. A kultúra azonban nemcsak eseményeket, rendezvényeket, ünnepeket takar, hanem egy gondolkodást, normarendszert is. Nemzetkovácsoló ereje van, sajátos identitást jelent.

 

A magyar kultúra napján a magyar szellemi alkotásokat ünnepeljük, azt, hogy magyar nyelven írunk, beszélünk, alkotunk, gondolkodunk. Mindkettő fontos, a magyarság és a kultúra is. Mindegyik meghatározza hovatartozásunkat, létünket, önazonosságunkat. Ez köt össze és tart meg bennünket, magyarokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában