Bányászat

2022.01.25. 09:00

Örökbefogadókat vár a csingervölgyi múzeum

Fogadj örökbe egy régi gépet, eszközt a múzeum állományából, fordult kéréssel az egykori bányaipari dolgozók, a múzeumba járók felé az Ajka-Csingervölgyben, a Molnár Gábor Parkerdőben lévő Bányászati Múzeum vezetője, Horváth Károly.

Tisler Anna

F-4 és F-5 típusú jövesztő rakodógépek, melyeket vágathajtásra használtak Fotó: Gyarmati László

Az örökbefogadás részletei jelenleg kidolgozás alatt állnak, de máris többen jelentkeztek, hogy valamely tárgy felújítását, karbantartását támogatnák saját munkájukkal vagy anyagi hozzájárulással. Az ország legnagyobb szabadtéri ipari skanzenjének első darabja, egy csille már felújítás alatt áll, hamarosan megszépülve, megújulva kerül vissza a helyére. A saját kezű munkára csak szakember vállalkozhat. 

Horváth Károly – aki bányamérnökként dolgozott, nyugállományba vonulását követően nemrég nevezte ki a fenntartó önkormányzat a múzeum élére – elmondta, hogy a ma már pótolhatatlan eszközök rendszeres tisztítása, az időjárás viszontagságai elleni védelme, karbantartása nagyon fontos, hogy megőrizzük azokat az utókor számára. A múzeum 1965 óta fogadja a látogatókat az egykori Ármin-akna épületeiben és udvarán, majd 1983-ban ipari műemlékké nyilvánították. Ma több mint 160 eszközből áll a gyűjtemény, amelynek egyik legutóbbi darabja a Skoda-gyár által 1926-ban készített, Karlik-féle kötélszállító gép, amelyből ezen kívül csupán egy darab van az országban. Horváth Károly hozzátette, hogy az örökbefogadókból, az egykori bányászokból és hagyományőrző egyesületek tagjaiból közösséget szeretne kovácsolni, programokat szervezni, hogy a gyönyörű természeti környezetben levő kiállítóhely élettel teljen meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában