Jókai születésnapjához kapcsolódva

2022.02.10. 14:00

A magyar széppróza napját ünneplik Balatonfüreden

Irodalmi beszélgetéssel és kötetbemutatóval, Füst Milán megidézésével, rendhagyó gimnáziumi órákkal, valamint filmvetítéssel ünneplik meg a városban a magyar széppróza napját február 18-26. között.

Kovács Erika

Géczi János

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A Jókai Mór születésnapjához kötődő programok ezúttal is alkalmat adnak arra, hogy az irodalom közelebb kerülhessen a közönséghez. 

A programsorozat vendége lesz Géczi János József Attila-díjas író, aki nemrég vette át a Baumgarten-emlékdíjat. Az alkotó A tenyérjós című filozofikus kalandregényéből olvas fel részleteket, majd beszélget a közönséggel. Az esten Kovács Attila zeneszerző-zongoraművész és Oravecz Edit színművész is társául szegődik. 

Február 26-án, szombaton az 55 évvel ezelőtt elhunyt Füst Milánra emlékeznek. A Balaton Moziban levetítik az író remekművéből, a szokásos féltékenységi sztori mennyei magasságait és pokoli mélységeit ábrázoló A feleségem története című regényéből készült Enyedi Ildikó-filmet. Aznap délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Enyedi Ildikó filmrendező és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész közösen gondolkodnak majd az író műveiről. Füst Milán – Adyval, Móriczcal, Babitscsal, Kosztolányival, Karinthyval együtt – a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotói közé tartozott, a magyar irodalom egyik legszerteágazóbb, az összes irodalmi műfajra kiterjedő életművét hozta létre. Eredetisége ellenére azonban csekély hatással volt kortársaira, elismertsége is felemás. A rendkívüli életműben segít eligazodni majd Schein Gábor, aki Füst Milán eddigi legalaposabb monográfiáját jegyzi. A beszélgetés után a tervek szerint megalakul a Szőcs Géza Irodalmi Szalon Baráti Kör. 

A rendezvénysorozat részeként február 25-én a Nyugat prózaíróiról tart rendhagyó irodalmi órát a Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina egyetemi tanár, majd zárórendezvényként február 28-án Száraz Miklós György József Attila-díjas, Bertha Bulcsu-emlékdíjas és Prima-díjas író találkozik a diákokkal.

Mint ismert, a Magyar Írószövetség 2018-ban kezdeményezte, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját. Azért esett Jókaira a választás, mert írói életműve máig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként megőrizte jelentőségét. Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában