Különleges örökség

2022.02.14. 11:00

Bemutatták A szakrális Bakony című kötetet a Teguláriumban

A szakralitáson keresztül mutatja be a Bakony történelmét egy közelmúltban megjelent kötet.

Marton Attila

Nagy Gábor és Somlai Nikolett Rózsa a könyvbemutatón

Fotó: PESTHY MARTON

 

Somlai Nikolett Rózsa és Nagy Gábor szerzőpáros A szakrális Bakony című kötetét a napokban mutatták be a Teguláriumban. Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese bevezetőjében kiemelte, a kötet különlegessége, hogy a szakralitás nézőpontjából ismerteti a Bakony történelmét, a hegyeket és a szent helyek működését. Hozzátette, a szerzőpáros – akik házasok, és Németbányán élnek – közül Somlai Nikolett Rózsa a női érzésvilág, míg Nagy Gábor a férfiakra jellemző racionalitás felől közelítette meg a kutatási témát.

Somlai Nikolett Rózsa arról beszélt, a könyvben igyekezett a Bakonyban tett útjait leírni úgy, hogy az a spiritualitás és a transzcendencia iránt érdeklődőknek is hasznos információkat nyújtson. Nagy Gábor vetített képes előadásában elmondta, a Bakonyban tízezer éve van emberi jelenlét, és a táj különleges „energetikai rendszerrel” rendelkezik. A kötetben kísérletet tett egy új fogalom bevezetésére, a bakonyi történelmi tájegység használatára, amelybe földrajzilag Bakonybél, Szentgál, Veszprém, Sóly, Pannonhalma tartozik, gazdag történelmi örökséggel. Kiemelte, a Bakony két központja a Som-hegy és a Kab-hegy volt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Herend, Szentgál és Bánd között található mintegy húsz hektáros romterület (Somod) dombjának falmaradványai egy sámánközpont meglétére utalnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában