Verseny

2022.02.10. 07:00

Idén is megrendezik a pálinkaünnepet

A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly a második pálinkaversenyére készül. A Sólyi Balaton-felvidék, Bakony-régió, Veszprém Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre március 25-ig lehet jelentkezni. A lovagrend elnök-nagymestere, Győrfi Bertalan maximálisan elégedett a tavalyi évvel, ugyanis elmondása szerint nagyszerű rendezvényekre sikerült eljutniuk, és remek kapcsolatokat teremtettek pálinkaszerető emberekkel.

Molnár Sándor

Győrfi Bertalan elnök-nagymester (balra) a tavalyi párlatverseny díjátadóján Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly 2019 decemberében kezdte meg működését. Az egyesület célul tűzte ki, hogy a ma már Hungarikumként számontartott és nagy hagyományokat magában hordozó nedű, a pálinka tradicionális értékeit megismertessék az érdeklődőkkel, ápolják a készítés hagyományait, továbbá megtanítsák a pálinkakóstolás művészetét az embereknek. 

 

A baráti társaság jelenleg tíz rendes és egy tiszteletbeli tagot számlál. Győrfi Bertalan okleveles pálinkafőző mester a 2021-es év kapcsán a Naplónak elmesélte, hogy az első sólyi pálinkaversenyükre összesen 400 minta érkezett az országból, illetve a határon túlról. A pálinkákat 20 neves és gyakorlott bíráló értékelte. A verseny után gálát tartottak a Megyeháza Szent István-termében, ahol átadtak két porcelántányért, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajánlott fel. A verseny két legrangosabb smaragddíját a legjobb kereskedelmi és a legjobb magánfőzésű pálinka kapta. A díjátadót követően felvonulást rendeztek a pálinka- és borlovagrendekkel Veszprém belvárosában. Tartottak misét és pálinkaáldást, majd ünnepélyes keretek között pálinkalovagokat is avattak. 

 

Győrfi Bertalan részt vett több pálinkaversenyen mint szakértő bíráló. Járt Porrogon, Perkátán, Mohácson, valamint eljutottak az egyesülettel a munkácsi várba is, ahol a Kárpátaljai Pálinkalovagrend színvonalas és megható avatásán vettek részt. A nagymester Enyingen a IV. pálinkamustra zsűrijének elnöke volt, és meghívták a Gyulai Pálinkafesztiválra is, ahol ünnepélyes keretek között öntötték össze a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját, amely kizárólag szőlőpárlatokból készült 2021-ben. 

 

A sólyi pálinkalovagrendet sokfelé hívják manapság is, hogy tartsanak ismeretterjesztő előadásokat. Ezeken a kétórás estéken megismertetik a hallgatóságot a pálinka történelmével, illetve a cefrézés és a pálinkafőzés tudományával, valamint a kóstolás művészetével, gasztronómiai élményével. Az idei év jelentős eseménye lesz a lovagrend számára a második Sólyi Balaton-felvidék, Bakony-régió, Veszprém Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre március 25-ig lehet jelentkezni. A szervezők hazai és határon túli kereskedelmi pálinkafőzdék, magán- és bérfőzetők jelentkezését várják. Szeretnék, ha minél többen jelentkeznének Veszprém megyéből, akár több mintával is a megmérettetésre. A zsűrizést szakmai kiválóságok végzik majd 2022. április másodikán. A zsűri elnöke Szőllősi Edit okleveles pálinkamester szakmérnök, a Pálinka Céh Egyesület elnöke, a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly tiszteletbeli tagja lesz. 

 

Az ünnepélyes díjátadót május 7-én, szombaton tartják majd a Megyeházán. Lesz gálaebéd, pálinkalovag-avatás, pálinkaáldás és pálinkalovagrendek felvonulása a veszprémi Gizella-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódva. A második alkalommal megrendezendő párlatverseny 996 ezer forintos pályázati támogatást nyert a Magyar falu program Falusi Civil Alapjának keretéből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában