Kultúra

2022.02.25. 19:00

Kiállítás nyílt Radó Gyuláné Kenesei Ilona életéről

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára valamint az isaszegi Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület és az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely szervezésében "Száll az ének szájról szájra" Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona élete és munkássága címmel kiállítás nyílt a Veszprém Megyei Levéltárban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az érdeklődő közönséget Boros István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára igazgatója köszöntötte. Elmondta, legutóbb tavaly szeptemberben volt lehetőségük hasonló eseményt rendezniük. A mostani kiállítást is a Magyar Kultúra Napjára tervezték, ám némi csúszással, de aktuális a tárlat. Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona élete ugyan Veszprémben született, de nem igazán ismert a munkássága. Egyfajta fehér folt a veszprémiek számára a működése, amin talán sokat segíthet a kiállítás.

Forrás: Penovác Károly/Napló

A kiállítást Eto-Papp Beáta, a tárlat kurátora mutatta be és ajánlotta figyelembe. Kirakójátékhoz hasonlította a kiállítás születés, aminek előzményei három évvel ezelőttre nyúlnak vissza, és az alap egy népdal volt. Feltette a kérdést: ki volt az a nő, akiben ekkora elszánás, szorgalom, elhivatottság munkált? Számára személyeshangú írásai sokat elmesélte róla, csakúgy, mint mások visszaemlékezési is. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona életéről: Veszprémben született 1883-ban és Budapesten hunyt el 1960-ban. 1905 óta gyűjtötte a magyar népdalokat. Élete során több mint ötezer népdalt gyűjtött össze, amiket korábban a Magyar Nemzeti Múzeum, ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. 1907-ben a Magyar Néprajzi Társaság tagjává választották. Férje, Radó Gyula a rákoskeresztúri gróf Vigyázó birtok intézője lett, azonban 1916-ban az orosz fronton halt hősi halált halt. Özvegye jelentős szerepet töltött be a két világháború között Isaszeg társadalmi és kulturális életében. Támogatta a szegény sorsú gyerekek egészségügyi, szociális gondozását. A Csatangoló Tánccsoport 2020-ban CD-t jelentetett meg az első világháború korát megidéző isaszegi dalgyűjtéseiből.

Forrás: Penovác Károly/Napló

A kiállítás mellett a nagyérdemű a népdalokból is ízelítőt kapott: Kenesei Ilona gyűjtéséből népdalokat énekelt Kruppa-Jakab Éva, míg táncbemutatót Pataki Virág és Barta Tamás adott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában