Kittenberger Kálmán

2022.02.04. 14:00

Különlegesség Pécselyen: Felidézték az afrikai kalandokat

Kittenberger Kálmán, a híres Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író, a magyar vadászirodalom klasszikusa állt a középpontban egy könyvbemutatón, filmbemutatón és kiállításon, Pécselyen, a kultúrházban nemrég. A különleges rendezvényt Zoltai Andrea, a neves kutató keresztlánya nyitotta meg.

Kovács Erika

A bemutatón elmondták, hogy a könyv izgalmas afrikai eseményeket dolgoz fel

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Zoltai Andrea megnyitó beszédében egyebek mellett méltatta híres rokona munkásságát, valamint az afrikai kontinens életét, különleges természeti értékeit bemutató kutatásait, melyek elismerésre méltóak.

 

-Az emlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket, fogalmazott köszöntőjében Somosné Farkas Edina, Somos Zoltán felesége. Utóbbi írta a Kittenberger – Egy életút kutatása – Afrika című könyvet, amit ezúttal bemutattak, melyen részt vett mások mellett Horváth József is, aki több mint 20 éve kutatja a magyar vadászírók társaságát. Somosné Farkas Edina az említett könyv szerzőjéről elmondta, Somos Zoltán, aki vadgazda, majd természetvédelmi szakmérnöki egyetemi végzettséget szerzett, Kittenberger Kálmán életútjának kutatásával öt éve foglalkozik, mostani első kötete a híres kutató afrikai életútját mutatja be.

 

A könyv összeállításánál a szerző mindvégig arra törekedett, hogy az érdekes legyen, így izgalmas afrikai eseményeket dolgoz fel. Somosné Farkas Edina a szerző gondolatait így tolmácsolta: „Gyermekkorom óta vonz Kelet-Afrika. Különös, megmagyarázhatatlan érzés ez, mely a születéstől a halálig végigkíséri az ember életét. Befurakszik a tudat legmélyebb rétegeibe, folyamatosan hajtja, cselekvésre kényszeríti az embert. Hogy gyermekkorom Kittenberger-könyvei szerettették-e meg velem Afrika keleti tájait, vagy azért olvastam, mert ő is ezeknek a vidékeknek a szerelmese volt, azt már nem tudom. Mindenesetre ez igen különös egybeesés. Elhangzott továbbá, az írást megelőző kutatómunka térképezéssel kezdődött, mely igen hamar túlnőve magát, Kittenberger életútjának szinte minden részére kiterjed, és hamar kiderült, évtizedek kellenek majd munkásságának feldolgozásához. Az anyagok összegyűjtésében különféle Kittenberger-dokumentumokkal mások is segítették a munkát.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A szerző egyebek mellett felhasználta például a British Museumból előkerült Kittenberger-leveleket, melyek kevésbé ismert abesszíniai útjáról árulnak el fontos részleteket. Ugyancsak hiánypótló az a nemrég napvilágot látott 130 levél, mely a híres kutató halálát megelőző mintegy 10 év történéseiről adnak információkat. A szerző szerint Kittenberger állattani gyűjtő és felfedező volt, és csak másodsorban vadász. Hogy elsősorban, mint nagy vadászt ismerjük, az könyveinek köszönhető. Afrikai munkásságának kutatásánál bebizonyosodott, ottani életművét korszakokra kell bontani, ahogy az szerepel a kötetben is, mely rendszeri a híres személyiség hatalmas munkásságát. Somos Zoltán első könyve magában foglalja, illetve bemutatja azt az irdatlan mennyiségű új ismeretanyagot, mely a mintegy öt évre visszanyúló kutatómunkával Kittenberger afrikai munkásságáról felszínre került. A könyvbemutató után filmet vetítettek a híres emberről, majd megnyitották Somos Zoltán képeiből összeállított kiállítást, mely főként természetfotókból áll. A rendezvényen Balogh Ernő helyi nyugdíjas vadász és fiai, Balázs és Bálint vadásztrófeáit is meg lehetet tekinteni. 

 

Burgyánné Torma Marianna, a kultúrház vezetője, közművelődési szakember lapunknak elmondta, az érdekes és különleges program a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósult meg Pécselyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában