Minőséget képviselő alkotások

2022.02.02. 09:00

Nemzetközi filmfesztivált rendeznek Pápán

Február 24. és 27. között a Petőfi mozi ad otthont a második Pápa International Historical Film Festival (Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál) nevű programsorozatnak.

Polgár Bettina

Az idei esemény kapcsán Pozsgai Zsolt és Áldozó Tamás (balról jobbra) tartott sajtótájékoztatót a Petőfi moziban

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Az első filmfesztivált korábban 2020 novemberében tartották volna meg Pápán, azonban a járvány miatt az online térbe kellett költöztetni a programot. Az idei esemény kapcsán Pozsgai Zsolt ötletgazda, Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, színházi és filmrendező, illetve Áldozó Tamás, Pápa polgármestere tartott sajtótájékoztatót a Petőfi moziban.

Áldozó Tamás kiemelte, idén lehetőség nyílik a filmek levetítésre, a következő alkalommal pedig remélhetőleg nem lesznek már korlátozások sem, és a pápaiak egy olyan filmfesztivált láthatnak, ahol nemcsak a filmek és a nézők lehetnek jelen, hanem az alkotók és a színészek is. – Remélem, hogy jó szívvel fogadják a pápaiak a filmeket, és többen leszek, akik nemcsak egy alkotást tekintenek meg – mondta a polgármester, továbbá megköszönte Pozsgai Zsolt munkáját és erőfeszítését, amit a filmfesztivál megrendezéséért tett.

Pozsgai Zsolt kifejtette, a filmeket egy kanadai cég válogatja ki, ez garantálja, hogy olyan alkotások szerepelnek a repertoárban, melyek minőséget képviselnek. – Amikor ezt a fesztivált megálmodtam, azért is jöttem Pápára, mert akárhol jártam szerte a világban, azt tapasztaltam, hogy a legjobb filmfesztiválokat történelmi városokban rendezik – fogalmazott. Hozzátette, a járványhelyzet miatt a külföldi filmesek sajnos idén sem tudnak ellátogatni a városba.

Mint mondta, egy lépéssel mégis közelebb kerültek a kitűzött célhoz. Idén 168 film nevezett különböző műfajokban a dokumentumfilmtől kezdve az animációs filmen át a táncfilmig (magyar alkotások is); ezek közül választották ki azokat az alkotásokat, amiket a fesztivál keretében levetítenek.

Február 24-én, csütörtökön az ünnepélyes megnyitót követően egy namíbiai rendező alkotását tekinthetik meg elsőként a nézők, a filmfesztivált záró díjátadó pedig február 27-én, vasárnap tartják. Az alkotásokat filmes szakemberekből álló gárda értékeli majd, a zsűri elnöke Árpa Attila színész, producer lesz, emellett diákszűrit is felállítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában