Hagyományőrzés és népdalgyűjtés

2022.02.18. 10:00

Neves elismerést kapott a Gannai Asszonykórus

A tavalyi évben ünnepelte ötvenedik jubileumát a Gannai Asszonykórus. A német nemzetiségi hagyományok megőrzésében és a népdalgyűjtésben végzett kiemelkedő munkájukat decemberben Nemzetiségekért Díjjal jutalmazták.

Polgár Bettina

A Gannai Asszonykórus és Schlecht József harmonikás

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A német nemzetiségi hagyományok felkutatása, megőrzése céljából alakult 1971-ben a Gannai Asszonykórus Benkő Jenőné kezdeményezésére. Dalgyűjteményükben eredeti, helyi gyűjtésű dalok szerepelnek, hűen képviselve a gannai és környékbeli német nemzetiségi hagyományokat. Ruháikat maguk készítik a vidékükön hordott régi viseletek szabásmintái alapján.

A kórus az évek során számos rangos elismerésben részesült, többek között 2012-ben megkapták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae-t, és kiemelkedő eredményeket értek el a népzenei minősítőkön is. 2021 decemberében Nemzetiségekért Díjjal jutalmazták az 50 éves Gannai Asszonykórus nemzetiségi hagyományok megőrzésében és népdalgyűjtésében végzett tevékenységét. A plakettet és az elismerő oklevelet az asszonykórus képviseletében Pillerné Fódi Ilona vette át a nemzetiségek napja alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Soltész Miklóstól, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárától.

A plakett és az elismerő oklevél

Forrás: archív

Pillerné Fódi Ilona kiemelte, a nemzetiségek napja alkalmából évről évre minden nemzetiség tekintetében kitüntetésben részesülnek az arra méltó személyek vagy csoportok, és hatalmas öröm a Gannai Asszonykórus számára, hogy 2021-ben a magyarországi németek részéről a kórust érte ez a megtiszteltetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában