Ister projekt

2022.02.18. 14:00

Római kori település feltárását tervezik Nagyvázsonyban

Római örökségünk megőrzéséről tartottak szakmai műhelynapot az Ister – A Duna régióinak összekapcsolása a római kori utak mentén elnevezésű projekt szakemberei a Hangvillában.

B. Virág Rita

A műhelymunka résztvevői megismerték és megvitatták a kulturális örökség védelmével kapcsolatban érvényben levő jelenlegi szakpolitikát és szabályozásokat

Forrás: Laczkó Dezső Múzeum

Az Ister projekt fő célkitűzése az ókori római úthálózat ismételt felfedezése és örökségének újjáélesztése, továbbá a római emlékhelyek összekapcsolása a kortárs örökség elemeivel. Ezen kívül elkészül majd a római utak és települések hálózatának atlasza, miközben információs táblákkal látják el az útvonalakat, valamint alaposan feltárnák a nemrég felfedezett nagyvázsonyi római kori települést Nagyreméz-dűlőn. 

A projekt második kapacitásfejlesztő műhelymunkáját a Hangvillában tartották. A találkozó egyik célja a kulturális örökség védelmével kapcsolatban érvényben levő jelenlegi szakpolitika és szabályozások megismerése, illetve megvitatása volt, másrészt pedig a tervezett kisléptékű beruházások kereteit, valamint lépéseit ismerhették meg a program résztvevői. 

– Közös ügyünk a régészeti és épített kulturális örökségünk megőrzése – emelte ki Szvath Márton, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály régészeti szakügyintézője. – Jogalkalmazó szervként hivatalunk megyei szinten felelős azért, hogy az utánunk jövő generációk is megismerhessék, megérthessék és méltó módon használják ezt a kincset – hangsúlyozta a szakember. 

– Az Ister projekt célul tűzte ki, hogy a sok értékes együttműködés, szakanyag, stratégiai terv mellé kézzel fogható öröksége is legyen. Ezt részben a most meghatározás alatt álló, a Duna-régiót összekötő Ister ökokulturális út magyar szakaszán elhelyezendő, római ihletésű mérföldkövek jelentik, másrészt lehetőségünk lesz a nagyvázsonyi Nagyreméz-dűlő térségében próbafeltárásokat végezni, ami régészeti szakmai szempontból egy igencsak izgalmas feladat – tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigittától, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójától. 

A műhelymunka áprilisban folytatódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában