Tomboló siker

2022.02.03. 17:30

Sztárparádé a balatonfüredi zsinagógában

Ester, Biga, Dervalics Róbert és Gábriel zenész, előadóművész először lépett együtt színpadra, melyre Balatonfüreden került sor a Zsidó Kiválóságok Házában (ZSKH) a közelmúltban.

Kovács Erika

Fergeteges és teltházas koncertet adott a négy balatonfüredi születésű, illetve kötődésű művész a zsinagógában. A fellépő művészek a legismertebb dalaikat, köztük számos világslágert adtak elő, hatalmas siker kíséretében. A dalok között arról beszéltek, hogy nagyon szívesen tettek eleget a szokatlan meghívásnak, mert mindegyikük nagyon kedveli Balatonfüredet. 

 

Sok személyes történet hangzott el egyebek mellett a Balatonról, az ottani élményekről és emlékekről, valamint a gyerekkorról, a barátokról, tanárokról és magáról, a zsinagóga épületéről is. A helyszínt igazán imponálónak és lenyűgözőnek tartották, mert a Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész alkotta ólomüveg berakású, Tóra-szekrénnyel szemben álló színpad még különös ihletet is adott a sok zsidó szerzőt is magában foglaló repertoárok megszólaltatásához. A közönség elragadatva hallgatta és vastapssal jutalmazta az ismerős dallamokat, amelyek a négy előadótól négyféle stílust képviselve jelentek meg. A sorozat végén az énekesek több dalt közösen is előadtak, tomboló siker kíséretében. A rendezvény házigazdája, Olti Ferenc, a ZSKH vezetője a szűnni nem akaró tapsot csak úgy tudta lecsendesíteni, ha megígérte, hogy jövőre is megrendezik ezt a programot, amit a művészek nagy örömmel fogadtak. 

 

A zsinagógáról Olti Ferenc lapunknak elmondta, az intézmény kettős küldetésű, a régi zsinagógai térben lévő előadóteremben főként a helyi lakosságnak szóló, magas színvonalú szórakoztató programokat szerveznek, mint a mostani is, melyre elsősorban a turisztika főszezonon kívül kerül sor. A modern új épület viszont már két digitális kiállításnak ad otthont. Három éve nyílt a 140 természettudóst bemutató Zsidók és csúcstechnika, Einsteintől Freudon át Zuckerbergig című kiállítás, és néhány hete az ugyancsak 140 művészt bemutató Zsidók és művészetek, Chagalltól Kertészen át Spielbergig című tárlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában