Izgalmas előadások

2022.03.02. 14:00

A Bakony állatvilágával és a családfakutatással ismerkedtek a szentgáli diákok

Egy pályázat keretében igazán izgalmas témákról hallhattak előadásokat a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola diákjai. Mayer Nándor vadász a Bakony állatvilágáról, míg Gubicza Ilona a családfakutatásról tartott előadást a gyerekeknek.

Molnár Sándor

Mayer Nándor trófeákat is hozott a rendhagyó természetismeret-órára

Forrás: Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola

„Nagyapák és unokák” a címe a Szentgáli Polgári Szövetség Egyesület és a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola közös projektjének, amelyhez korábban kapcsolódott már egy rajzpályázat: őseink élete a tanyán, foglalkozása és iskolatörténet témákban. Most a vadászat, illetve a családfakutatás témája kapcsolódott a projekthez. 

A közelmúltban a Bakony állatvilágáról, az erdeinkben élő állatokról tartott rendkívüli természetismeret-órát Mayer Nándor vadász a szentgáli iskolásoknak. Az előadó trófeákkal és képekkel szemléltette az elmondottakat. A gyerekek közelebbről is megismerhették a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó és a muflon életét. Megtudhatták, hogyan szól a bőgőkürt, és mi a célja a vadgazdálkodásnak. A gyerekek csillogó szemekkel, fegyelmezetten hallgatták a vadász érdekes történeteit, és nagy élményt jelentett számukra, hogy trófeákat, agyarakat és gyöngyfogat is láthattak, illetve tapinthattak. 

A tanulók érdeklődve hallgatták Gubicza Ilona előadását a családfa kutatásról Forrás: Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola

Az elmúlt héten Gubicza Ilona veszprémi családfakutató tartott bemutatót a gyerekeknek arról, hogyan lehet egy kisdiáknak családfát állítani. Kiderült, hol lelhető fel egy-egy rokon életanyaga, és hogyan lehet a családtagok visszaemlékezéseit feljegyezni. Az előadó Ili néni 20 éve kutatja már saját és férje családfáját, az 1600-as évektől napjainkig. Kutatásának eredményeként ma már több ezer régi családi fénykép tulajdonosa. 

Az előadáshoz kapcsolódóan az iskola pályázatot hirdetett 3-8. osztályos tanulóinak, arra bíztatva őket, hogy kezdjenek családfakutatásba. A diákok feladata az, hogy kutassák fel nagyszüleik, dédszüleik rokoni ágát március 31-ig, az előadáson elhangzott hasznos információkat felhasználva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában