Friss tavaszi pletykák

2022.03.13. 06:50

Debreczeny Zoltánnak nyílt kiállítása a Pannon Egyetem aulájában

Történeteket mesélnek Debreczeny Zoltán festményei. Elbeszélések, novellák, kisregények, nagy regények. Mi írjuk ezeket, alakítjuk, formáljuk, saját tetszésünk szerint. A Pannon Egyetem aulájában nyílt kiállításon időnként az alkotó is segít eligazodni a művei között.

Balla Emőke

Debreczeny Zoltán mesél, bevatja szokatlan festői világába a látogatót. Kiállítása március 23-ig látható a Pannon Egyetemen

Forrás: Penovác Károly/Napló

„Számmisztikus nap a mai! 2022. 02. 02. Rövidesen, február 22-én jön a következő… Mit látott ma a barlangjából kibotorkáló mackó? Amíg voltak igazi telek, az árnyék volt a tét. Tél hiányában mi lehet a kortárs medvehezita tárgya? Az, hogy az állatkerti látványetetésen téli vagy déli gyümölcs legyen a menü. És mit csinált ma egy szenior festő? Reggel elmegy úszni. Persze nem mackós lazacvadászat volt a pálya, hanem a szerda délelőtti uszodában egy szabad pálya kihasználása. Az úszás fontos korpuszkarbantartó sportág, egyben nagyon monoton. Egy órán át csak azon gondolkozni, hogy oda-vissza, beszív-kifúj, nem kicsit uncsi.

Viszont részletesen átgondolható egy tavaszi kiállítás forgatókönyve, mottója. Uszoda után meló, mi több, élménymeló!

Téma a zene és a karmesterség, akár a dirigálók felelőssége.

Munka közben jönnek a hírek és persze a netaddikció. Sok badarságot és okosságot olvasok. Vannak sikeres és magabizonytalan kollégák. Délután hódarazuhé, fantasztikus fényekkel, kettős (betiltandó) szivárvánnyal. Estére boltlátogatás, holnapi rakott karfiol anyagbeszerzéssel. Nagyon várom a tavaszt!”

Debreczeny Zoltántól kölcsönözte a gondolatokat Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense a Friss tavaszi pletykák című kiállításon. A közösségi oldalon közzétett írással vezette be a programot, majd Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja beszélt a művészhez kötődő kapcsolatáról, arról, hogy a gazdaságtudományi kar tudományos folyóiratának címlapján látta meg először Debreczeny Zoltán képeit. Szerette volna megismerni az alkotót, vásárolni tőle egy festményt. Az elkészült mű most lakásának dísze. Mozgalmas, színes, fiatalos, változatos, sokszínű alkotásai megfelelő helyen vannak az egyetemen, a fiatalok között, mondta a kancellár.

Nagy Gergely gitármuzsikája után vette át a szót a művész. Nem idegen ez tőle, sőt. Mindig, mindenhol szívesen beszél a festményekről: kamaratárlaton, utcatárlaton, biciklitárlaton, a kapolcsi buszmegállóban és a hosszú Covid-szünet után újra egy kiállításon, az egyetemen. Azonnal jön a reakció, kell is, jólesik a figyelem, jólesik megosztani a gondolatokat. Mondja, mesél, beavatja szokatlan festői világába a látogatót. De mesélnek a képek is, mindegyik egy-egy történet, történetfüzér, kisregény, sok-sok alakkal, hétköznapi hőssel, ismerőssel, ismeretlennel, valóssal és valótlannal. Mindenki köré építheti a saját történetét, hozzátehet és elvehet, semmi sem tilos, minden lehetséges.

Milyen tavaszi pletykái vannak? Van egy a nagyon magas lesről. Éppen vadászaton vagyunk, de nem lőnek, egyszerűen csak jó ott lenni, szívni a friss levegőt, hallgatni a természet csendjét. Van egy a művészkonyháról, paletta és vágódeszka, ecset, fakanál és evőkanál, főzéssel, evéssel, dumcsizással, mindenki nézzen szét a saját konyhájában. Egy másikon a tűztorony, a harmadikon az egyetem. Itt az Óráskép, a család egyik kedvence, megemlékezve Bakonyi József órásmesterről, a város legendás alakjáról, aki az elmúlt év végén pár nap alatt hagyott itt bennünket. Aztán a boldog mindenóra, várandós kismamával, nászajándéknak való festmény. A Mediterrán fürdő mediterrán szigetről, a Kánkán zongoristával, táncosokkal, bálozókkal és a Meló, dolgozó munkásokkal, sörrel, mert anélkül nincs meló.

Mindegyikhez van magyarázat, mindegyikről mond pár szót, de beszélnek a képek is hozzánk, nézőkhöz, látogatókhoz. Mást mondanak egyikőnknek, másikunknak, ki-ki köréjük kanyaríthatja a saját történetét.

Debreczeny Zoltán mindenkit szívesen vezet körbe a kiállításán. Legutóbb szerdán tette, de lesz majd tárlatzáró beszélgetés március 24-én 17 órakor a Pannon Köztér társalgójában. A kiállítás március 23-ig látogatható a Pannon Egyetem aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában