Földtörténet Sümegen

2022.03.19. 10:00

Geológiai tárlat nyílt a Ramassetter Látogatóközpontban

Látványos geológiai tárlat nyílt pénteken Sümegen a Ramassetter Látogatóközpontban. A kiállítást Navracsics Tibor kormánybiztos és Végh László polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe, míg a szakmai hátteret Futó János geológus ismertette.

Szijártó János

Navracsics Tibor, Végh László és Futó János a megnyitón

Forrás: Szijártó János/Napló

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy Sümeg egy szép dunántúli kisváros, azt azonban már kevesen tudják, hogy milyen hatalmas kultúrtörténeti értékkel rendelkezik. 

- Ebből a szempontból az innen származó Kisfaludy Sándor költő születésének kétszázötvenedik évfordulója jó lehetőséget nyújtott Sümegnek arra, hogy megmutassa az országnak és a világnak értékeit. A mai kiállítás nem kultúrtörténet, hanem földtörténet, ami azt jelzi számunkra, hogy a város ebben a tekintetben is egy igazi kincsesbánya. A tárlat azt is érzékelteti, hogy az itt élők mennyire elkötelezett polgárai Sümegnek, hiszen az itt látható földtani örökség is egy helyi magángyűjtőtől, Kocsis Lajostól származik - hangsúlyozta.

Végh László polgármester arról szólt, hogy Sümeg és térsége az ország egyik legváltozatosabb geológiai térsége, s ebből a számos ősmaradvány bemutatásával remek ízelítőt ad a Ramassetter Látogatóközpont legújabb attrakciója. Kocsis Lajos kapcsán elmondta, hogy neve a szakmában ma már fogalom, sok geológus büszke rá, hogy tanulhatott tőle.  Ő volt az, aki 1960-ban a sümegi Mogyorós-dombon rábukkant Magyarország legrégibbi, 4500 éves kovakőbányájára, és tudományos szenzáció volt az általa 1963-ban megtalált sümegi teknőslelet. Ezt ma a Magyar Földtani Intézetben őrzik, Sümegre a méreteiben és formájában azonos másolat került. 

Részleteiben Futó János Lóczy Lajos-emlékplakettel kitüntetett geológus beszélt a természeti örökségről, a több ezer darabos gyűjteményből válogatott kőzetmaradványokról, amelyek híven tükrözik az itteni, egykor tenger borította terület páratlanul gazdag földtani természeti örökségét, amely egyúttal a Bakony-Balaton Geopark egyik fő nevezetessége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában