„Száll az ének szájról szájra”

2022.03.29. 12:00

Ötezernél is több népdalt gyűjtött össze - Kiállítás nyílt az életműből

„Száll az ének szájról szájra” – Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona élete és munkássága címmel volt látható kiállítás a Veszprém Megyei Levéltárban.

Juhász-Léhi István

Radó Gyuláné Kenesei Ilona népdalgyűjtő életét mutatta be a levéltárban megrendezett kiállítás

Fotó: Penovác Károly/Napló

Boros István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, legutóbb tavaly szeptemberben volt lehetőségük hasonló eseményt rendezni. Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona ugyan Veszprémben született, de nem igazán ismert a munkássága. Egyfajta fehér folt a veszprémiek számára a működése, amin talán sokat segíthetett a kiállítás. 

Eto-Papp Beáta, a tárlat kurátora kirakójátékhoz hasonlította a kiállítás születését, amelynek előzményei három évvel ezelőttre nyúlnak vissza, és az alap egy népdal volt. Feltette a kérdést: ki volt az a nő, akiben ekkora elszánás, szorgalom, elhivatottság munkált? Számára személyes hangú írásai sokat elmeséltek róla, csakúgy, mint mások visszaemlékezési is. 

Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona életéről: Veszprémben született 1883-ban, és Budapesten hunyt el 1960-ban. 1905 óta gyűjtötte a magyar népdalokat. Élete során több mint ötezer népdalt gyűjtött össze, amelyeket korábban a Magyar Nemzeti Múzeum, ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. 1907-ben a Magyar Néprajzi Társaság tagjává választották. Férje, Radó Gyula a rákoskeresztúri gróf Vigyázó-birtok intézője lett, azonban 1916-ban az orosz fronton hősi halált halt. Özvegye jelentős szerepet töltött be a két világháború között Isaszeg társadalmi és kulturális életében. Támogatta a szegény sorsú gyerekek egészségügyi, szociális gondozását. A Csatangoló tánc­csoport 2020-ban CD-t jelentetett meg az első világháború korát megidéző isaszegi dalgyűjtéseiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában