Kiállítás

2022.03.02. 07:00

Tavaszi tárlat a Dubniczay-palotában

Több mint száz alkotó műve látható a kedden megnyílt Veszprémi Tavaszi Tárlaton. A Dubniczay-palotában megtekinthető tárlaton számos művészeti ág képviselteti magát: a kiállításon fotó, festmény, grafika, textil-, üveg- és kerámiaalkotás, varrógéprajz, valamint bábinstalláció is látható

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A tavaszi tárlatot eddig háromévente szervezte meg a Művészetek Háza, az idei évtől biennálévá alakul, vagyis ezentúl kétévente tartják meg. A másik újdonság, hogy a tárlathoz kapcsolódóan önállóan is bemutatkozhat a kiállító művészek közül egy vagy több alkotó a Csikász Galériában, idén Somogyi Győző festőművész és Korényi Dalma szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás. 

 

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója, a tárlat egyik kurátora köszöntötte a megjelenteket. Porga Gyula polgármester megnyitójában hangsúlyozta, Veszprém és térsége azért is nyerhette el az Európa kulturális fővárosa 2023 címet, mert aktív, pezsgő kulturális, művészeti élet jellemzi.

 

A városvezető hozzátette, a kiállítás is bizonyítja, hogy a város és a térség művészete élénk. A polgármester arról is beszélt, a kulturális évad legfőbb kérdése, hogy a város és a térség a maga javára tudja-e fordítani ezt a lehetőséget. Úgy vélte, a program akkor lesz sikeres, ha a helyiek a sajátjuknak tartják, és aktív szereplői lesznek az évadnak. 

 

A kiállításon szinte minden generáció és valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Dohnál Szonja, a tárlat társkurátora kérdésünkre elmondta, több mint 160 alkotó küldött be összesen 456 művet a pályázatra, a szakmai zsűri végül 109 alkotót választott ki. A pályázatra beérkezett műveket kéttagú szakmai zsűri, Izinger Katalin, a székesfehérvári múzeum művészettörténésze és Shah Gabriella művészettörténész, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója válogatta. 

 

A megnyitón átadták a tárlat díjait is. A veszprémi önkormányzat felajánlásában a tárlat nagydíját a balatonalmádi Várszegi Kata textiltervező, iparművész vehette át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját a veszprémi Hamerli Judit képzőművész kapta. A 2024-es tavaszi tárlat keretében önálló kiállításra kap lehetőséget Lugossy Edit textiltervező iparművész és Lugossy László szobrászművész. A Dubniczay-palotában önálló kiállítást mutathat be a magyarpolányi Diénes Attila szobrászművész. A Művészetek Háza díját Bartus Ferenc ajkai festőművész, az Artmagazin művészeti folyóirat elismerését Karácsony Éva balatonfűzfői kiállító kapta. A Képzelet Művészellátó Kft. díját a legjobb alternatív művészeti technika elismeréseként a nagyvázsonyi Kis Gabriella érdemelte ki varrógéprajzáért. Az Ifjú Tehetség díjat Volenszki Anna középiskolai tanuló vehette át. 

A tavaszi tárlat arculata Medve Zsuzsa grafikus munkája. Az alkotások a Dubniczay-palota tereiben láthatók, a kiállítás április 16-ig tart nyitva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában