Büszke katonamúlt

2022.03.30. 14:00

Vándortárlat nyílt az altisztképzés másfél évszázadáról Veszprémben

A magyarországi altisztképzés másfél évszázados történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában.

Juhász-Léhi István

Barta Sándor mondott megnyitóbeszédet Fotó: Penovác Károly/NApló

Barta Sándor ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műve- leti Vezetési és Irányítási Központ törzsfőnöke megnyitóbeszédében elmondta, a Magyar Honvédség a társadalom szerves részeként az utóbbi évtizedben folyamatos változáson ment át. Egy Babits Mihály-idézettel – „Múlt nélkül nincs jövő” – szemléltette a most nyílt tárlat fontosságát, annak lényegét. Hangsúlyozta: Veszprém sokat tett az altisztképzésért, az idősebb veszprémiek büszkék városukra, arra, hogy Veszprém katonaváros. Ezért is örömteli számukra a vándorkiállítás létrejötte, és az, hogy megemlékezhetnek a honi altisztképzés másfél évszázados történetéről. 

 


Boross István, a megyei levéltár igazgatója elmondta: az intézménynek 2005 óta otthont adó épület is katonai célt szolgált egykor, hiszen azonos a Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Altisztképző és -nevelő Intézet 1928-ban emelt impozáns főépületével. Történelmi visszatekintést tett a helyi altisztképzésre: az innen kikerült katonák a hadsereg jól képzett derékhadát alkották a II. világháborúban. Ugyan a levéltár dolgozóinak munkája jelentősen eltér és különbözik a katonák életétől, ám mint fogalmazott, igyekeznek a hely, az épület szellemét megőrizni. 

 


Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora aztán végigkalauzolta és nagyszerű időutazással bemutatta az altisztképzés történetét. 

 


Az ünnepélyes eseményen részt vett Kovács Áron önkormányzat képviselő, Pálmann László rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese, Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora, Soós Gyula alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzóközpontjának parancsnoka, Bárdi-Farkas János, a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola alapító társ- elnöke, Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes, a Matasz Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, Kocsis József nyugállományú alezredes, a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának elnöke és Soós Lajos nyugállományú alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke. 

 


A vándorkiállítás csütörtökig tekinthető meg a levéltárban 8 és 16 óra között. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában