Fókuszban a "zöld könyv"

2022.04.04. 11:00

A megyei könyvtárban mutatták be a Veszprémi Szemle 64. számát

A megyei könyvtár Kisfaludy termében összegyűlt érdeklődők amellett, hogy magukhoz vehették a Veszprémi Szemle 64. számát (ami az idei 24. évfolyam első száma), megismerkedhettek egy másik újdonsággal, a „zöld könyvvel” is, amit a szerző, a korábbi veszprémi főkertész, Strenner József mutatott be.

Őrsi Ágnes

Forrás: Archív

Megjelent a polgármester, Porga Gyula is, mert mint mondta, a bemutatósorozat legalább egy eseményén szeretett volna jelen lenni, megtapasztalni azt a szeretetet, amellyel a veszprémiek fogadják mindenütt Strenner József–Gáspár Gábor–Géczi János Veszprémi fák és bokrok című kötetét. A különleges kiadványt, ami egy „fás” útikalauz sétautakkal, a növények legszebb életfázisát bemutató fotókkal, amit már csak zöld könyvnek hív mindenki, és amiből az elsőként nyomott példányszám el is fogyott, de már keresik az utánnyomás fedezetét.

Amióta megjelent a könyv, terjed egy másik jelző is, miszerint Veszprém arborétumváros. Ki is ismerné jobban, mint aki a legtöbbet tette érte, Strenner József, akinek az összes fa a kedvence, és amikről úgy vélekedik: ismerkedni lehet velük, de megismerni őket soha. Saját pályafutásával igazolta az állítást – 1972-ben frissen végzett kertészmérnökként került az akkor négy éve működő városgazdálkodási üzembe. Attól kezdve évtizedeket töltött azzal, hogy megismerje és kialakítsa a város zöldfelületének megfelelő növényállományt. Törekvése nem volt előzmények nélküli, hiszen Veszprémben 1908-ban alakult már Városszépítő Egyesület, amelynek például a Séd melletti jegenyesor volt köszönhető a Kolostorok völgyében, vagy a dupla vadgesztenyesor a Kinizsi utcában. Mára mindkettő jobbára csak emlék, viszont a tudatos zöldfelület-fejlesztésnek köszönhetően kialakult az arborétumváros jelleg sok-sok ritka fával, amelyek majdani pótlására időben fel kell készülni – üzeni a téma jelenlegi felelőseinek Strenner József.

A rendezvény utolsó perceiben dr. Földesi Ferenc főszerkesztő ajánlotta a megjelentek figyelmébe a legújabb Szemle több témáját: Herth Viktória Egy élet cserepei címmel írt Gácser Katalin veszprémi keramikusról, akiről nem csak keveset tudunk, de mintha el is felejtettük volna. Lantos Edit Egy templom a XX. század közepéről című munkájából megtudjuk, mi köze van a hárskúti templomnak Veszprémhez. Új írással, benne családi fotókkal jelentkezett Debreczenyi János György. Munkája címe: Emlékek gyermek- és ifjúkoromból, Veszprém utcáiról, tereiről. Szívmelengető olvasnivaló. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában