Vörös és fekete

2022.04.07. 20:00

A vas és a tűz adja Bolla Bernadett fotóinak témáját

Vörös és fekete címmel nyílt kiállítás a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületében Bolla Bernadett fotóművész alkotásaiból.

Polgár Bettina

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A kiállított képek Csiszár Gyula népi iparművész műhelyében készültek, aki 1998 óta foglalkozik a fémek kovácstűzben való megmunkálásával. A fotók témáját a vas és a tűz adja.

A nyitóünnepség résztvevőit Kaiser Ottó Magyar Örökség-díjas pápai származású fotóművész köszöntötte. Mint mondta, az elmúlt három esztendőben mintegy 86 ezer képet nézett végig egy országos pályázat zsűrijének elnökeként, így kellő rálátása nyílt a kortárs magyar fotográfia felhozatalára. Kiemelte, Bolla Bernadett képei az igazi fotográfia legnemesebb vonásait viselik.

Bolla Bernadett fotóművész
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Hozzátette, Bolla Bernadett tűpontos képeket akart készíteni. - Az volt a célja, hogy aki ezt a sorozatot megnézi, el tudja képzelni, mit érzett a fotós, amikor ezek a felvételek készültek. Ez sikerült neki. Érzem a vas illatát, a hideget, a meleget, érzem, ahogy a kovácsmester izmai megfeszülnek – fogalmazott Kaiser Ottó. Hangsúlyozta, Bolla Bernadett professzionális munkát végzett, a képei olyanok, mint ő maga.

Bolla Bernadett köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kiállítás létrejöhetett, különös tekintettel Csiszár Gyulának. A nép iparművész az alkalmon egy szál kovácsoltvas rózsát adott át Bolla Bernadettnek.

A kiállított képek középpontjában Csiszár Gyula népi iparművész (középen) munkássága áll
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Az alkotó elmondta, Csiszár Gyuláról először portrét készített, majd később már a műhelyében is fotózott. – Egyre többször mentem, beszippantott a műhely hangulata. Nem volt megállás. A hideg vas a szemem láttára adta meg magát a tűznek. Most már nem tudok ugyanúgy nézni a kovácsoltvas alkotásokra – jegyezte meg Bolla Bernadett.

A megnyitón Rózsás Hajnalka, a Szó és Kép színpad művésze tolmácsolásában Csukárdi Sándor A kovács megkísértése című felnőttmeséje hangzott el, mely külön erre az alkalomra íródott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában