Snétberger Program

2022.04.25. 17:30

Fiatal tehetségek adtak koncertet Felsőörsön

Méltatta a fiatal tehetségeket, illetve a látványos fejlődésüket Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző a tavaszi zárókoncerten, amit a művész nevét viselő program 11. évfolyamának növendékei adtak elő a Snétberger Zenei Tehetség Központban, Felsőörsön nemrég.

Kovács Erika

Színvonalas koncerttel ajándékozták meg a közönséget a 11. évfolyam növendékei a Snétberger Zenei Tehetség Központban

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A köszöntőkből kiderült, a Nemzeti Tehetség Programból finanszírozott Snétberger Program középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező roma és/vagy hátrányos, illetve halmozottan nehéz helyzetben élő fiatalok tehetséggondozása áll. A program alapítója és művészeti igazgatója Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. A program 12 hetes bentlakásos kurzusból áll, ahol a diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak.

A felsőörsi központ hagyományos tavaszi zárókoncertje mindenki számára nyitott volt, ahol az idén immár a 11. évfolyam mutatta meg a többhetes kurzus alatt végzett munka eredményét. A koncerten jazzsztenderdek hangzottak el olyan előadók művei alapján, mint Miles Davis, John Coltrane, Marcus Miller, illetve klasszikus darabok Johann Sebastian Bach és Wolfgang Amadeus Mozart műveiből. Ezen a koncerten a diákok lehetőséget kaptak tehetségük megmutatására, így az egyéni eredményeknek és fejlődéseknek is szemtanúja lehetett a közönség.  Sokak számára ez az első fellépés volt, de az említett központ növendékeként biztosan nem az utolsó, és még nagyobb színpadok, előadások várnak rájuk a jövőben. 

Ismert, a Snétberger Program évente 60-65 fiatalnak ad lehetőséget a részvételre. A tanulók fejlődését folyamatosan nyomon követik, tanulmányaikat a tanév során jelentősen támogatják mentoraik. A diákok minden évben számos koncertet adnak olyan nemzetközileg elismert zenei rendezvényeken, mint a kapolcsi Művészetek Völgye, a Sziget Fesztivál, de felléptek már szerte a világon. A felsőörsi programot a Nemzeti Tehetségközpont támogatja a Snétberger Alapítvánnyal együttműködve. A több évtizedes kitartó, kemény munka eredményeként a diákok 90 százaléka folytatja tanulmányait, sokan egyetemen, főiskolán tanulnak zenét.  A tehetséges fiataloknak már arra is lehetőségük van, hogy a Snétberger Alapítvány Budapest professzionális stúdiójában, illetve próbatermében folytassák a munkát, ahol további haladó mesterképzéseken vehetnek részt elismert művészek által. Ez elősegíti szakmai fejlődésüket, a felsőoktatásra való felkészülést, illetve a hazai és nemzetközi karriert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában