Zsidó Kiválóságok Háza

2022.04.10. 19:00

Holokauszt emléknap Balatonfüreden

Számtalan értéket adtak az emberiségnek a zsidók, fogalmazott Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza vezetője Balatonfüreden, a holokauszt emléknapon. Az emlékezést a városi önkormányzat szervezte pénteken.

Kovács Erika

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Olti Ferenc érzelemmel töltött visszaemlékezésében egyebek mellett felidézte, Izrael állam kikiáltásakor, 1948-ban 200 ezer arab hagyta el az országot, nem az izraeliek üldözték el őket, akik maradtak, egyenjogú izraeli állampolgárok lettek. Ezzel szemben az arab országokból több mint 800 ezer zsidót üldöztek el, akik Izraelben letelepedést és állampolgárságot kaptak. Az Izraelt elhagyó 200 ezer menekültet viszont a sok százmilliós arab országok közössége máig nem fogadta be. 

 

Elhangzott, Olti Ferenc édesapja, akit összes családtagjával együtt elhurcoltak és rajta kívül mindenkit megöltek, és ő egyedüliként vissza tudott térni Balatonfüredre, úgy gondolta, Izrael népét az elszenvedett szörnyűségek után a világ befogadja, békében tud élni. -Ezzel szemben máig nincsenek biztonságban, például tavaly év végén izraeli civileket támadtak meg, fogalmazott Olti Ferenc, majd részletesen beszélt a zsidókat érintő jelenlegi atrocitásokról.

 

Büszkén említette meg a balatonfüredi zsinagógában lévő két kiállítást: ilyen a 140 zsidó származású, egykor halálra ítélt, de megmenekült tudós munkássága. Nevükhöz fűződik egyebek mellett a golyóstoll, az atomenergia, a színes televízió, a mikrohullámú sütő, a mobiltelefon, a szívkatéterezés. A ház vezetője szól a másik tárlatról is, mely a 140 ugyancsak zsidó származású művészt mutat be, köztük írókat, szín, film és képzőművészeket, fotósokat, építészeket. Megemlítette mások mellett Dustin Hoffman filmszínész, Elvis Presley énekes, Walter Matthau színművész, Fischer Iván karmester és Dés László zeneszerző nevét. – A kiállításokon bemutatottak, illetve az említettek valamennyien hozzájárultak az emberiség jobb létéhez, a biztonsághoz, a fejlődéshez. 

 

Az emlékezésen a helyi Lóczy Lajos Gimnázium diákjai idézték fel a történelmet, különös tekintettel a balatonfüredi eseményekre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában