Könyvtár

2022.04.07. 14:00

Kiállítással emlékeznek a rendszerváltásra Balatonfüreden

A Harminc éve szabadon című kiállítással a kommunizmus bukására és a 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalomra emlékeznek Balatonfüreden, amit László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze nyitott meg, majd Hári Lenke alpolgármester mondott köszöntőt a Lipták Gábor Városi Könyvtárban nemrég.

Kovács Erika

Forrás: Penovác Károly/Napló

A csodák évének nevezte 1989-et László Bernadett. A történész felidézte, bő 45 év vezetett 1988, illetve a 89-es, 90-es évek eseményeihez, a rendszerváltoztatáshoz.  Az említett évtizedekben kommunizmus volt Magyarországon és a környező országokban. Az események jelezték, az emberek, nem szeretnék tovább az elnyomást, az ideológiát. A második világháború 1945-ös lezárása után, 1953-ban Kelet-Németországban is volt felkelés a kommunista elnyomás ellen, majd ez történt 1956-ban Budapesten, 1968-ban Prágában. A történész szólt az 1988-as tüntetésekről is, majd az úgynevezett hiánygazdaságról, amikor nem lehetett kapni alapvető élelmiszereket, mely ma már elképzelhetetlen. Sok mindenért sorban kellett állni akkor. Hári Lenke alpolgármester kifejtette a kiállítás fotói dokumentálják a 30 éve elindult történelemformáló változásokat. 

 

-Vannak napok, amelyekre mindig emlékezni fogunk. 1989. március 22-én megalakult az ellenzéki kerekasztal: az alapító szervezetek között volt mások mellett a Fiatal Demokraták Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt is. Sosem felejtjük 1989. június 16-át, amikor többszázezren gyűltek össze a budapesti Hősök terén, hogy eltemessék ’56 mártírjait: Nagy Imrét, Maléter Pált, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát és Szilágyi Józsefet. Volt ott egy hatodik koporsó is, ami a forradalom többi áldozatát jelképezte, fogalmazott. 

 

Elhangzott, több száz keletnémet menekült tudott átjutni Ausztriába a Sopron melletti pikniken augusztusban. Hazánk megnyitotta nyugati határait szeptemberben, hogy keletnémet állampolgárok tízezrei induljanak el a szabadság felé.  A szónok felidézte az október 23-i eseményeket, november 9-ét, amikor ledöntötték a berlini falat, a világ kettéosztottságának jelképét. Hári Lenke részletezte a balatonfüredi változásokat is, melyek 1989 és 1990 között történtek. Ilyen például a magyar borrendek első találkozója, befejeződött a Kossuth-forrás és a Tagore-sétány felújítása, a polgármesteri hivatal előtti területet Szent István térnek nevezték el. A minapi ünnepségen levetették a Moszkva tér című filmet. A kiállítást a Vásárcsarnoknál lehet megtekinteni március 31 és április 9 között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában