Közösségépítés zenével és képzőművészettel

2022.04.16. 08:00

Koncertekkel zárult a tavaly indult művészeti program Veszprémben

A Hangszín/Zene-Kép-Alkotás elnevezésű projekt részeként iskolákban, óvodákban tartottak foglalkozásokat és műhelymunkát a szakemberek, hogy a fiatalok életének részévé váljanak a művészetek – mondta köszöntőjében Brányi Mária alpolgármester.

Marton Attila

A rendezvényen műsort adott a Tücsök Vonószenekar

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hozzátette, az európai uniós TOP-programban megvalósított eseménysorozatot a Művészetek Háza álmodta meg, amely együttműködött több szervezettel. 

Hegyeshalmi László képzőművész elmondta, a nyolcrészes programnak több mint ötven eleme volt, amelyekbe összesen több mint ötszáz fiatalt vontak be. A projektben közreműködött az Orlando Énekegyüttes, az Egry Úti Óvoda és a Kukkantó Egyesület. A foglalkozásokon a gyerekek bevonásával többek között azt is vizsgálták, hogyan jön létre egy zenei kompozíció, tárlatvezetéseket tartottak, és minden alkalommal alkothattak is a gyermekek. 

Demel Eszter karnagy, zenepedagógus kiemelte, a Kokas-­pedagógia – amelyet Kokas Klára zenepedagógusról neveztek el, és zenei alapú művészetpedagógiát jelent – módszerén keresztül a gyerekek zenével, tánccal és improvizációval találkoztak, ami hozzásegítette őket a közösségépítéshez, a személyiségfejlesztéshez. Az óvodában hetente voltak foglal­kozások, ami a későbbi zeneiskolai hangszerválasztáshoz is segítséget adott, valamint hangszerbemutatót is tartottak. A program részeként műhelymunkán vehettek részt a Tücsök Vonós­zenekar és a Gárdonyi kamarazenekar tagjai: előbbit Demel Eszter, utóbbit Kováts Péter, a Men­delssohn Kamarazenekar művészeti vezetője vezette. 

A programban szakemberek mentoráltak középiskola előtt álló olyan növendékeket, akik zeneművészeti szak­középiskolában kívánnak továbbtanulni, valamint szalonbeszélgetéseket is tartottak veszprémi és környékbeli származású művészekkel. 

A Csermák Antal Zeneiskolában rendezett projekt­zárón műsort adott a Tücsök Vonószenekar Csaba Ágnes vezényletével, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter irányításával, valamint népzenei bemutatót és táncházat tartott a Gyöngyvirág Népzenei Együttes Bódis Erika vezetésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában