Tehetséggondozó program

2022.04.06. 20:01

Médiaszakkör indult a pápai Refiben

Pályázati forrásból médiaszakkört indított e tanévre a Luminosa Film négytagú csapata a református gimnáziumban, mely keretében a filmkészítés kulisszatitkaival ismerkedhetnek a diákok.

Laskovics Márió

Baráth Julianna igazgató (középen) és a Luminosa Film tagjai (balról Mike György, Kocsis Gyula, Németh Anna és Mike László) az objektívet ábrázoló projektlogóval

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Református Kollé­gium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona a Nemzeti Tehetség Program Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása elnevezésű pályázatán a Tálentum – szabadon tenyészik című projekttel kommunikáció- és médiaismereti tehetséggondozó program megvalósítására nyert támogatást. Erről a mentortanárok, oktatók és diákok részvételével tájékoztatták a sajtót a díszteremben. Baráth Julianna igazgató köszöntőjében kiemelte, az idei tanévben futó projekt során kutatások és kirándulások valósulnak meg, ami nemcsak mint élmények, de azok megörökítése, hírré, majd archívummá válása szempontjából is fontos. Az intézménynek nagy hagyományai vannak e téren: irodalmi és képzőkörök, színpadok voltak régebben, amikor még a média elsősorban a kézírást, a nyomtatott sajtót jelentette. A projektben a kor kihívásaira válaszolnak, tulajdonképpen ugyanazon munka folyik, csak modern kommunikációs eszközökkel, módszerekkel. 
A pályázatot koordináló Luminosa Film részéről Mike László operatőr, kulturális menedzser elmondta, fontos számukra, hogy részt vegyenek a város közművelődési életében. Nyáron bukkantak rá a pályázati lehetőségre, több mint ötmillió forintot nyertek el. A diákok egy része dokumentumfilmet készít a kollégiu­mi kutatómunkák, így a fizika, irodalom, képző-, báb- és zeneművészet folyamatairól, valamint a levéltári, könyvtári, hagyatéki kutatásokról. Emellett a fiatalok kamerakezelési ismertetéseket kapnak, és a filmelméleti és -történeti foglalkozások eredményeként forgattak már két fikciós kisjátékfilmet (Pingpong, illetve Szoba címmel). Adorján Zoltán mentortanár, a humán munkaközösség vezetője úgy nyilatkozott, az október végén indult médiatanfolyam felöleli a film- és interjúkészítő, hírszerkesztő technikákat, ismerkedést a technikai eszközök használatával. Heti két alkalmat, egy elméleti és egy gyakorlati foglalkozást, illetve szakmai kirándulásokat is tartalmaz az etyeki filmstúdió­ba és a soproni Bűvösvölgy médiaértés-oktató központba, valamint szakmai előadóként Bozsogi János rendező, színész és Kocsis Tibor filmrendező, operatőr érkezik. 
A diákoknak tetszik a kezdeményezés, két csoportban csaknem negyvenen vesznek részt benne. Különböző művészeti, iskolatörténeti kreatív kutatásokat végeznek, például A. Tóth Sándor hagyományait vizsgálgatják, régi iskolai énekeket elevenítenek fel és adnak elő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában