Koncert

2022.04.02. 07:00

Nagy siker volt a zenei kultúrák találkozása

Különleges esttel ajándékozta meg Kováts Péter hegedűművész vezetésével a Mendelssohn Kamarazenekar és vendége, Jyotsna Srikanth indiai hegedűművész, zeneszerző a veszprémi Hangvilla telt házas közönségét március 30-án.

Kovács Erika

Jyotsna Srikanth indiai hegedűművész, zeneszerző a hagyományok szerint a földön ülve játszott Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az előadás a Találkozások Zenevárosban című programsorozat nyitókoncertje volt. Parádés találkozás volt a veszprémi kamarazenekar és az indiai karnatikus hagyomány híres képviselőjének előadása, mely lenyűgözte a közönséget és hatalmas sikert aratott.

 
Az előadás első része, illetve már a kezdés is erős volt, ahogy ezt Kováts Péter hegedűművész felvezetőjében mondta, ugyanis Mendels­sohn 9. szimfóniáját adták elő, vastaps kíséretében. A mű fő érdeme a formai játékosság, és a leleményes utalások a nagy barokk mesterekre, Bachra, Haydnra. A tűnődő második tétel merészen osztotta fel a zenekart, a hegedűk éteri áradására komoran cammogó brácsák, csellók és bőgők feleltek. Az 1823. március 12-én született mű áradó derűje és a játékossága a tavaszt idézte. Ehhez a hangulathoz tökéletesen illeszkedett a dán Carl Nielsen Kis szvitje, mely a skandináv romantika hatásait mutatta, és mérföldkőnek számított a szerző karrierjében. 


Az előadás második felében a varázslatos India hangulatát idézte meg Jyotsna Srikanth hegedűművész a Rága évszakok tételeivel. Az előadó a dél-indiai karnati­kus zenei nyelv művésze, amelyben nagyobb szerepet kapnak a nyugati értelemben vett kompozíciók, a rágákból (indiai klasszikus zene) kiinduló rögtönzések mellett. Srikanth műve, a Rága évszakok tudatos ötvözése az indiai és a nyugati tradíciónak, ahol a rágákat az európai fülnek is ismert harmóniák szövik át. A művész az indiai hagyományok szerint a földön ülve játszott, az ottani évszakokhoz egy-egy rága társult, amit a Mendelssohn Kamarazenekar kísért. A művészek fergeteges sikert arattak Veszprémben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában