Koncert

2022.04.30. 12:00

Zenei programok több korosztálynak a kulturális főváros keretein belül

A város és a térség zenei életének fejlesztését és a zenélés népszerűsítését célzó program kezdődött el az Európa kulturális fővárosa 2023 program keretein belül.

Marton Attila

Franczia Dániel már több dobos foglalkozást tartott a közelmúltban Fotó: Hangjáték

A Hangjáték elnevezésű program célkitűzései között szerepel a zenei kultúra fejlesztése mellett az is, hogy Veszprémben éljen lakosságarányosan a legtöbb zenélő ember Magyarországon. Főző Zsolt, a programot lebonyolító Hangvető Kft. projektvezetője emlékeztetett, a veszprémi Európa kulturális fővárosa (EKF) pályázat anyaga részletesen tárgyalta a helyi amatőr zenei élet fejlesztését. Magyarország nem áll jól ezen a téren: egy 2013-as európai uniós kutatás szerint hazánkban zenélnek vagy énekelnek rendszeresen a második legkevesebben lakosságarányosan. Főző Zsolt elmondta, ez azért is gond, mert a zenélés a gyermekek fejlődését is segíti például a kognitív képességek javításával, de a kutatások szerint a lelki egyensúlyhoz is hozzájárul a muzsikálás. A programmal szeretnék elérni, hogy a zenélés olyan rendszeres tevékenységgé váljon sokaknak, ahogy a sportolás azzá vált az utóbbi évtizedekben. Veszprémben gazdag a zenei kultúra és a programkínálat, amit 2019-ben az UNESCO A zene városa címmel honorált. 
A hagyományos zenei oktatásban leginkább a 7–16 éves korosztály vesz részt, a Hangjáték projekt azonban az idősebbeket is megcélozza, olyanokat, akik akár harmincas, negyvenes éveikben kezdenének tanulni valamilyen könnyűzenei hangszeren játszani. Merthogy a Hangjáték program abban is különbözik az iskolai, zeneiskolai oktatástól, hogy a komolyzene helyett a könnyűzenére fókuszál. 
A projekt több elemből áll, és a következő hónapokban tovább bővül. Főző Zsolt kiemelte, a program könnyűzenei lábaként az egykori városi művelődési központ épületében kezdte meg működését a Hangár Könnyűzenei Központ. A tanulók könnyűzenei hangszerek közül választhatnak – gitár, basszusgitár, billentyű, dob és más ütőhangszerek –, és az egyéni foglalkozások mellett a csoportos oktatásban zeneszerzéssel, a stúdióhasználat alapjaival ismerkednek meg, valamint közös próbákon vesznek részt. A képzés április elején indult próbajelleggel nyárig, majd ősztől féléves rendszerben folytatódik az oktatás. Jelentkezni szeptember közepéig lehet. Az egykori Dimitrovban a képzés elindítása előtt megteremtették a szükséges infrastruktúrát termek átalakításával, hangszigeteléssel és a szükséges eszközök – például erősítők – beszerzésével. 
A program másik eleme, hogy Veszprém-szerte olyan zenei foglalkozásokat szerveznek, amelyhez könnyen kapcsolódhatnak a városlakók. Főző Zsolt példaként említette a Papírkutyában ősz óta tartó örömdobolást, de a következő napokban-hetekben több izgalmas esemény várja az érdeklődőket az afrikai és karibi énekes foglalkozástól kezdve Paár Julcsi zeneterápiás foglalkozásán keresztül és a Navratil Andrea népdalénekes által tartott népdaltanuláson át Franczia Dániel meditatív hangfürdő eseményeiig. 
A projekt harmadik alkotóelemét a legkisebbeknek – 0–6 éves korosztály – szervezett zenei nevelési programok jelentik. Ez a program a napokban indult a Jutasi Köztérben, májusban pedig heti, kétheti rendszerességgel folytatódik. Főző Zsolt arról is beszélt, ősztől szeretnék népszerűsíteni a programot, valamint minél többeket rávenni arra, hogy zenéljenek. Terveik között szerepel az is, hogy segítsék a helyi kórusokat, amatőr zenekarokat: ennek érdekében felveszik az együttesekkel a kapcsolatot, és felmérik az igényeiket. Veszprém mellett a régióban is szeretnének foglalkozásokat szervezni, és keresik, hogyan tudnának hozzájárulni a már meglévő zenei közösségek fejlesztéséhez, segítéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában