Kórus a Királynék Földjén

2022.05.11. 17:30

A húszéves Gizella Női Kar adott ünnepi koncertet a Megyeházán

A Királynék Földjén program első eseményét a Gizella-napok keretében tartották, a húszéves Gizella Női Kar vasárnap adott koncertet a Megyeházán.

Balla Emőke

A Gizella Női Kar az elmúlt évek legkedvesebb darabjaiból válogatott a koncerten

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Elindult a Királynék Földjén programsorozat Veszprémben. Célja, hogy széles körben bemutassa a „veszprémi Nőt” és azokat a rejtett női értékeket, amelyek az évszázadok során és napjainkban is formálják a megyeszékhely kulturális és közéletét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat a 2023-as év végéig készül tematikus programokkal, amelyekben megjelenik a kultúra, a közösségépítés, a különbözői női szerepek kiteljesedése, valamint a helytörténet és a gasztronómia is. A Királynék Földjén programban veszprémi nők, főként civil szereplők, mentálhigiénés szakemberek, vállalkozók, művésznők, családanyák, háziasszonyok fogtak össze, hogy még nagyobb figyelmet irányítsanak a női szerep sokszínűségére és értékteremtésére.

A koncert elején Porga Gyula, a Királynék Földjén program fővédnöke emlékeztetett arra, Veszprém 2019-ben elnyerte az UNESCO – a zene városa rangot. A zene része az életünknek, erőteljes a zenei képzés, sok zenei közösségünk van, mondta. Ilyen közösség a Gizella Női Kar is, húszéves fennállásához gratulált a polgármester. Kiemelte: Gizella királyné öröksége máig él Veszprémben, de a városnak kell, hogy jövője is legyen; eljött az ideje, hogy a szélesebb közönség is felfedezze azokat az értékeket, amelyeket a ma itt élő nők képviselnek. 

A Gizella Női Kar ünnepére megjelent egy jubileumi kiadvány, a koncerten a kórus által kedvelt művek hangzottak el Borbásné Gazdag Gabriella vezényletével. Vidám, üde Rossini-művek váltakoztak reneszánsz hangzású dalokkal, a norvég származású, az Egyesült Államokban élő Ola Gjelio Ave Generosa című áhítatos, szép darabjával. Kocsár Miklós emlékét is megidézte a kórus; a 2019-ben nyolcvanöt évesen elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző, Kocsár Miklós munkásságára hívta fel a közönség figyelmét a 2020. februári koncert az Agórában, a Gizella Női Kar szervezésében. 

A mostani jubileumi hangversenyen a kórus barátai léptek fel: a budapesti Eklekta énekegyüttes Halász Károly művészeti vezető, karnagy, zeneszerző vezényletével, Aba-Nagy Zsuzsanna hárfaművész, aki önálló művet is előadott, a kórussal együtt pedig Britten A Ceremony of Carols című dalciklusának két részletét. Kiss András zongorán kísérte a női kart, melynek tagjai közül szólót énekelt Kizlinger Katalin, Kohári Bernadett, Kruppa-Jakab Éva és Nagy Regina.

Igazi örömünnep volt, örömzenélés, öröméneklés: a házigazda Gizella Női Kar és vendég kórusa, az Eklekta is csodálatosan, szívet melengetően szólt. A Megyeháza Szent István-termében telt ház fogadta a fellépőket, ott voltak a családtagok, rokonok, barátok, ismerősök, támogatók, zeneszerető veszprémiek, akik élvezik a Gizella Női Kar hangzását, énekét.

A koncert végén a korábbi tagokkal egészült ki az énekkar, Karai József vidám darabját, a Sárközi karikázót az egykori énekesekkel együtt adták elő. Majd éneklésre hívták a közönséget; a kórus és a nézőtéren ülők együtt énekelték el a Tavaszi szél és a Házunk előtt, kedves édesanyám című népdalokat. Jó hangulatú este volt, méltó megünneplése az elmúlt húsz évnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában