Bodzás ízzel, kétféle komlóval

2022.05.29. 15:30

A közönség nevezheti el Európa kulturális fővárosa hivatalos sörét

A zirci apátság sörmanufaktúrájában készül a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre, ahol évszázados hagyományai vannak a sörgyártásnak.

Rimányi Zita

Prikkel Ákos, a sörmanufaktúra vezetője, Tungli Péter, az EKF gasztronómiai programjainak vezetője, Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója és Bérczi László Bernát zirci ciszterci apát a sörcsapoláson

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre ötszázalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A pilseni malátán kívül müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, és a Citra, ami a gyümölcsös aromák mellett némi bodzás ízvilágot kölcsönöz neki. Hetente mintegy ezer litert gyártanak mostantól belőle a zirci ciszterciek manufaktúrájában. Az italnak egyelőre nincsen neve, azt a közönség bevonásával szeretnék megtalálni. Az Óváros piacon mutatták be vasárnap, ahol ezúttal a söré volt a főszerep, minden az aranyló ital körül forgott: sörkóstolót tartottak, sörben pácolt húsokat, sörkorcsolyákat kínáltak. 

A rendezvényen a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa és a Zirci Ciszterci Apátság együttműködési megállapodásban rögzítette, hogy a zirci főzdében készítik az EKF sörét. Az ünnepélyes aláírás után Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója elmondta: az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos lépésnek tartja, hogy a program gasztronómiai jellege egy újabb, a régióban sikeres partnerrel erősödött. Kijelentette: „A zirci hagyományok nem pusztán kulturális, művészeti örökséget adnak a térségnek, az apátsági sörök készítésének több évszázados tradíciója a minőséget, a megbízhatóságot is megtestesíti. Ezek olyan szilárd alapokra helyezik a kreatív-ipari régió szerepére törekvő Veszprémet és környékét, amelyre biztosan lehet számítani akár évtizedek múlva" – fogalmazott és hozzátette: így a megállapodás és a kiváló sör azt segíti, hogy a megyeszékhely és a régió ismét egy lépcsőfokot feljebb lépjen Európa gasztrokulturális térképén.

Bérczi László Bernát zirci apát szavai szerint az apátság az egyházi hagyományok ápolásán, tiszteletén túl nyitott a jelen kor értékeire. A tradicionális alapanyagokat felhasználva, a technikai újításokat segítségül hívva alkotják meg a manufaktúrában készülő italokat. Az eddig gyártott söreikhez hasonlóan minőségi italra számíthat, aki megkóstolja az EKF sörét – jegyezte meg a ciszterci közösség vezetője. A sör nevére június 5-ig a Facebookon várják a javaslatokat. Szakmai zsűri hozza meg a végleges döntést, azt június 21-én kihirdetik, és kisorsolják az ajándékokat azok közt, akik ötleteikkel hozzájárulnak a szavazáshoz, különdíjban részesül, akinek a javaslata nyer.

A zirci főzdében az EKF söre mellett világos Helles típusú, levendulás búzasört, alsóerjesztésű szüretlen félbarna, szüretlen búza-, szüretlen világos és fekete sört, hatféle italt gyártanak. A zirci monostor falai között 1735. október 29-én kezdtek készíteni sört, 2015-ben modern eszközökkel támasztották fel a sörfőzést, a kézi munkaerőt a legmodernebb digitális technológiával ötvözve. Évente 350 ezer palack kerül ki a főzdéből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában