Emlékünnep

2022.05.28. 07:00

A magyar hősökre emlékeztek a megyeszékhelyen

A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken az Alsóvárosi temetőben található emlékműnél, ahol beszédet mondott Tömösközi Tamás törzszászlós, az MH LMVIK vezénylőzászlósa.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Ünnepi beszédében felelevenítette, hazánk május utolsó vasárnapján, a Hősök Napján a háborúban elesett katonákra emlékezik. A Hősök Emlékünnepének eredete egy 1917-es törvényre vezethető vissza, akkor mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletét és tiszteletét megfelelő módon ápolni kell. Elmondta, 1924-ben már a Hősök Emlékünnepéről rendelkezett a törvény, amely már nemzeti ünnepként határozta meg a napot. Ez a nap 1946-ig március 15. és augusztus 20. mellett Magyarország harmadik nemzeti ünnepnapja volt. A háború után megemlékezni nem lehetett hőseinkről. Erre egészen 2001-ig kellett várni, akkor ugyanis törvényben erősítették meg a Magyar Hősök Emlékünnepét. Ezután idézett Balassi Bálint: Hatvanegyedik. Egy katonaének, In laudem confiniorum. Az Csak búbánat nótájára című verséből: "Az jó hírért, névért s az szép tisztességért ők mindent hátra hadnak, Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak". 

Úgy fogalmazott, hogy hőseinkre emlékezünk tisztelettel és hálával, ugyanis erkölcsi követelmény, hogy a Magyar Hősök Emlékünnepén méltó módon rójuk le hálánkat a nemzet és a város hősei előtt. Elhangzott, a magyar hősök emlékének megőrzése az utókornak olyan kötelessége, amely önbecsülésünk, és nemzeti azonosságtudatunk alapvető feltétele. Hangsúlyozta: nem fegyverrel, a lövészárkokban kell most helytállni, de katonaként nem feledhetik az esküt, ha kell életüket áldozzák fel. A megemlékezés a béke jelentőségére is felhívja a figyelmet, azt mondja a maiaknak, hogy közvetlen háborútól mentes korban élhet.

A Hősök napi megemlékezést koszorúzás zárta, előtt az emlékműnél Szabó György alezredes, református tábori lelkész mondott imát az elesettekért. Veszprém város nevében Brányi Mária alpolgármester helyezte el a megemlékezés virágait, a helyőrség katonai szervezetei képviseletében pedig Bartha Sándor ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnokhelyettese és Soós Gyula alezredesnek, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka tisztelget az elhunyt hősök előtt. Koszorút helyezett el Pálmann László rendőr ezredes, kapitányságvezető-helyettes, míg a honvédelemért tevékenykedő egyesületek nevében Szolnoki János nyugállományú ezredes, Soós Lajos nyugállományú alezredes és Gál Ernő nyugállományú alezredes rótta le kegyeletét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában