Konferencia a Hangvillában

2022.05.04. 16:00

A régészeti turizmus új lehetőségeket rejt

Konferenciát rendeztek Új lehetőségek történeti tájakon - Régészeti örökségturizmus és intelligens tájhasználat a 21. században címmel kedden a Hangvillában.

Juhász-Léhi István

Virágos Gábor definiálta az intelligens tájhasználat fogalmát

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A konferencia a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézete, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Vaskori Duna Út Egyesület szervezésében került megrendezésre a megyeszékhelyen, azonban nem jöhetett volna létre, ha az elmúlt éveket nem árnyékolja be a világjárvány. Hiszen a pandémia új kikapcsolódási és művelődési utakat mutatott, így egyre többen találtak rá például az Európát átszellő kulturális utak felfedezésére.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régészeti főigazgató-helyettese köszöntőjében röviden definiálta az intelligens tájhasználatot: eszerint visszaadják az eredeti funkcióját egy-egy tájnak. Ezzel szemben az örökségturizmus egy speciális utazás abból a célból, hogy olyan helyszíneket keressünk fel, amelyek autentikusan reprezentálják a jelen és a múlt történéseit.

Porga Gyula polgármester
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula, Veszprém polgármestere azzal kezdte, hogy Veszprém olyan helyzetben van, amikor nagyon sok újdonságot kell, hogy befogadjon a város, de egyben közvetítenie is kell. Az általuk megírt EKF-pályázatnak az egyik hangsúlyos üzenete volt, hogy Veszprém közösen küzd meg a kihívásokkal, és a jövőt is közösen tervezi a régióval. Ugyanakkor felhívta a figyelmet pályázatuk címére, a Beyondra. Az angol szó azt jelenti más mellett, hogy meghaladni, másképp gondolkodni. Hozzátette: új időszak előtt állunk, új technológiák jelentek meg, amire reagálni kell. Fontos, hogy amit a helyben élők fontosnak gondolnak, azt mutassuk meg a világnak. Úgy vélte: a kulturális örökség egyfajta megnyugvást tud jelenteni, ami jól megjelenik a Balaton-felvidéken.

Sanjin Mihelic, a Zágrábi Régészeti Múzeum főigazgatója
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Sanjin Mihelic, a Zágrábi Régészeti Múzeum főigazgatója is felszólalt a keddi megnyitón, ahol más mellett elmondta, először jár Veszprémben, és ha valakinek kétségei lettek volna, hogy megérdemli-e a város az Európa Kulturális Fővárosa címet, sétáljon fél órát. Ő megtette, ezért kijelentheti: Veszprém megérdemelte. 

A keddi előadások után másnap a nemesvámosi Villa Romana Balácánál várják programokkal a szervezők a konferencia résztvevőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában