A régmúlt értékei

2022.05.17. 11:30

A városlődi iskola alapítójára, névadójára emlékeztek

Zászlóavatással, előadással, kulturális műsorral emlékeztek az intézmény névadójára, Paul Angermannra a német nemzetiségi nyelvoktató általános iskola tanárai és diákjai május 12-én és 13-án. A csaknem 300 éve működő intézmény a jelenlegi tanév elején vette fel alapítója és első kántortanítója, a betelepülő frankokkal érkezett Paul Angermann nevét.

Tisler Anna

Az ünnepségen volt népviselet-bemutató, és fellépett a német nyelvű dalkör is

Forrás: Gyarmati László

Oszvald József A németek bejövetele Városlődre címmel a 3–8. osztályosoknak tartott előadásával kezdődött a kétnapos program a művelődési házban csütörtökön reggel. Az előadásban elhangzott, hogy az útjuk során sok nehézséggel találkoztak, a letelepedés sem volt zökkenőmentes. A más éghajlat, a betegségek sok áldozatot szedtek. A német telepesek az 1720-as évek elején érkeztek, a frankok a felső faluba, a bajorok a Pille nevű részre. Az üvegbányászok az osztrák határvidékről mentek Pillére. A település máig megőrizte nemzetiségi hagyományait. 
Az előadást követően a Heimatklang dalkör tagjai énekeltek német nyelven, majd a diákok a dalok magyar fordítását is meghallgatták. A népviselet-bemutatóban azt is megtudták, hogy a férfiak az inghez nem viseltek nyakkendőt. A diákok a női és férfiviselet minden darabját meg tudták nevezni. Mehringer József a harmonikát mutatta be, az érdeklődők a megújult iskolamúzeumot is megtekinthették. 
Takácsné Pfeiffer Hajnalka igazgatótól megtudtuk, a négy iskolaigazgatóra emlékezve az életrajzukat bemutató táblákat az ünnepségen helyezték el a tantermekben. Stangl Sándor közel negyven évig állt az iskola élén, Wesztergom György leszármazottai ma is a faluban élnek. Tóvári Lajos igazgatói munkája mellett a falu életének motorja volt, a kultúra és a sport terén is sokat tett. Koppányi István idején a reál tantárgyakból értek el kiemelkedő eredményeket a diákok. 
Pénteken a Városlődön is gyakorolt régi mesterségekkel, így a címerdomborítással, a kürtőskalácssütéssel, a gyékényezéssel ismerkedhettek a diákok. Az iskola fontosnak tartja, hogy a hagyományokat, a régmúlt értékeit vigyék tovább a diákok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában