23 szerző, közel 500 oldal

2022.05.01. 19:00

Bemutatták a Jelenkor folyóirat új lapszámát

Bemutatták a Jelenkor áprilisi számát a napokban a Művészetek Háza Veszprém Dubniczay-palotában. A beszélgetésen részt vett Balázs Attila, Fekete Richárd, Fenyvesi Ottó, Ladányi István szerzők, valamint moderátorként Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője.

Horváth Virág

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A Jelenkor egy Pécsett szerkesztett, országos terjesztésű irodalmi és művészeti folyóirat, áprilisi lapszáma viszont erősen kötődik Veszprémhez, valamint az itt élő vajdasági szerzőkhöz. A kötetben megjelent többek között Ladányi István Rezignáció reloaded című kritikája is, melyet Fenyvesi Ottó két kötetéről fogalmaz meg. Ahogyan kritikájában írta, illetve a kötetbemutatón is elhangzott, Fenyvesi Ottó hosszúverseinek kollázs jellege egyrészt megközelíthető a szerző egyébként képzőművészetben is használt kollázstechnikájának irányából is, de az irónia mint technikai (és nem stílus-) eszközként való használata irányából is. Tehát nem a szöveg, hanem a szöveg megalkotásának módja lesz, ami az ironikus jelleget adja a verseknek. 

Fenyvesi Ottó úttörő, neoavantgárd stílusából, mely újra és újra megújul, következett Ágoston Zoltán kérdése, miszerint van-e tér, lehetőség és eszköz arra, hogy újra és újra megválaszolja a művészet ugyanazokat a kérdéseket, mint például a szabadság. Fenyvesi Ottó szerint minden nemzedéknek újra kell definiálnia önmagát. – Minden nemzedéknek ki kell alakítania a saját szabadságát vagy hiányát, a saját értelmét és gondolatainak körét. A saját szempontomból írtam meg ezt a szöveget (a Jelenkorban megjelent Hamvazószerda című verset), amiben ott van többek között a magyar és az újvidéki punk is, Ujj Zsuzsi is megjelenik, a magyar alternatív rockzenének az egyik alapfigurája. Számomra az a fontos, hogy mondjuk ki azt, ami kikívánkozik belőlünk, a lelkünkből, ösztönből – tette hozzá Fenyvesi Ottó.

Fekete Richárd szintén Veszprémben élő költő, kritikus a Jelenkor áprilisi számában Kemény István Állástalan táncos című kötetéről írt. A könyv 2021-ben jelent meg, Fekete Richárd pedig Kemény István-kutatóként járja körül a furcsa, „mixszerű” kötetet, és csatornázza be az életműbe. A Magvető Kiadó Kemény István hatvanadik születésnapjára jelentette meg ezt a több műfajú könyvet, ami egyben a válogatott versek kötet és egy beszélgetőskönyv is. Hegyi Katalin irodalomtörténész a neki kedves Kemény-versek keletkezésének pillanataira kérdezett rá, a költő pedig mesélt gyerekkorról, szerelemről, rendszerváltásról, városokról, barátságokról, hosszú éjszakákról, félelmekről, boldogságokról és még ezer másról.

Érdemes a Jelenkor áprilisi számát forgatni, hiszen a már említett írások mellett 23 szerző alkotását olvashatjuk közel 500 oldalon, többek között Oravecz Imre Alkonynaplóját, Keresztesi József és Zalán Tibor verseit, Soproni András fordításait, Várady Tibor dokumentumprózáját vagy Balázs Attila prózáját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában