Tízéves együttműködés

2022.05.11. 17:00

Grafikusok alkotásaiból nyílt kiállítás Paloznakon

Záró kiállításon mutatkozik be a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete (GADE) Paloznakon, a Szent József Ház galériájában. A helyben született alkotásokat június közepéig lehet látni, hangzott el a május 10-i megnyitón.

Kovács Erika

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Czeglédy Ákos polgármester köszöntője után Tamus István, a több mint két évtizede működő GADE vezetője, grafikusművész bemutatta az alkotókat, akik elsősorban Debrecenből és a város környékéről származnak. 

Elhangzott, a művésztábor és Paloznak között mintegy tíz évre tekint vissza az együttműködés. A művészek kitűnő környezetben, a Balaton közelében május 2. és 11. között a Szent József Ház galériájában és a tájház udvarán alkottak. A művek születésének folyamatába, a művészi technikák titkaiba bárki betekinthetett, illetve elsajátíthatta azokat, a művészek szívesen látták az érdeklődőket. 

A folyamatos alkotómunkán túl az egyesület célja a grafika népszerűsítése. Ebben a hagyományos technika, így a magas-, mély- és síknyomás minden eleme megjelenik, különös tekintettel a linómetszésre, a rézkarcra és a litográfiára. Üde színfolt a ma már ritkán használt technika, a mezzotinto megjelenése. Az európai grafika ötszáz éves történetében a sokszorosító technikák mellett az egyesület természetes módon fogadta be a modern kori törekvéseket a művészi igényű számítógépes grafikák formájában. 

Minderről megbizonyosodhatnak az érdeklődők, akik megtekintik az alkotásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában