Szépen, tisztán szólt

2022.05.02. 15:00

Győri bencések adtak pazar hangversenyt Tapolcán

A győri Loyolai Szent Ignác bencés templom fiúkórusa, a Collegium Musicum Jaurinense különleges zenei élménnyel ajándékozta meg a hallgatóságot a tapolcai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban pénteken este.

Szijártó János

Különleges zenei élménnyel ajándékozta meg a tapolcai közönséget a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom fiúkórusa pénteken este

Forrás: Szijártó János/Napló

A fiatalok órómai, gregorián és reneszánsz énekeket adtak elő a kórus művészeti vezetője, a tapolcai származású Bruckner Máté, Hollandiában végzett kiváló egyházzenész irányításával, a közönség nagy örömére. Amint az a bevezetőben elhangzott, a XVII. századi gyökerekkel rendelkező együttest Kelemen Áron OSB atya alapította újra 2002- ben. Bruckner Máté 2020 óta művészeti vezető, állandó orgonistájuk Giczi Balázs. A koncertet a húsvéti idő Mária antifónája, a Regina caeli (magyarul Mennynek királyné asszonya) különböző variációi strukturálták. Érdekesség, hogy a fiatalok nemcsak az előadott művekben, azok stílusában követték a régi hagyományokat, hanem a kották tekintetében is. A középkori hangjegyírás még nem ismerte az ütemvonalat, erre nem volt szükség, mert jellemzően maga a szöveg adta a lüktetést. A Tapolcán fellépő fiúkórus tagjai ilyen kottából énekeltek, ámulatba ejtően szépen, tisztán, különleges zenei élményt ajándékozva a hallgatóságnak. Az ünnepi gregorián dallamon túl felcsendült az antifóna egy XVII. századi magyar kancionáléban, az úgynevezett Cantus Catholiciben található verziója is. Hallhattak az érdeklődők húsvéti latin gregorián énekeket, magyar népénekeket, és az egyház aranykorát idéző reneszánsz többszólamúság remekeiből is megszólalt néhány Adrian Willaert, Heinrich Isaac és Giammateo Asola műveiből. Giczi Balázs a neves francia barok kori zeneszerző, Dandrieu híres művét, a Variations sur le theme O Filii et Filiae-t adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában