Fejleszthetik az eszközparkot

2022.05.06. 11:30

Ismét több tízezer dollárt nyert az Ipari

A VSZC Ipari Technikum tavaly már harmadszor nyert 30 ezer dollárt a Howmet Alapítvány pályázatán a szakképzési eszközpark fejlesztésére. Akkor a Covid miatt elmaradt a pályázat csekkátadója, amit csütörtökön pótoltak a felek.

Juhász-Léhi István

A csekket a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi gyárigazgatója, Sámpár Zoltán adta át Irányi Lászlónak, a VSZC Ipari Technikum igazgatójának

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A csekket a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi gyárigazgatója, Sámpár Zoltán adta át, aki az eseményen hangsúlyozta, hogy együttműködésük kitűnő az iskolával.

- Fő célunk a természettudományi és mérnöki pályákon tanuló leendő kollégák oktatásának fejlesztése azért, hogy minél naprakészebb tudással rendelkezzenek - hangsúlyozta, majd hozzátette: a mostani fejlesztés reményeik szerint az oktatásban összekapcsolja a mechatronikát a számítástechnikai tanulmányokat folytató diákokkal. 

Kiemelte azt is, hogy a pandémiás helyzet döbbentette rá az iskola szakmai vezetését arra: miként lehetne alkalmazkodni a piachoz, a technológiai fejlődéshez és a különböző vis maiorokhoz. Ugyanis egy gyártómérnök nem tud home office-ban dolgozni, a szakembernek folyamatos interakcióban kell lennie a gyártással. A most bemutatott eszköz pedig ezt teheti lehetővé, azaz otthonról vagy egy távol asztali kapcsolatról is el lehet érni a berendezéseket.

Irányi László, a VSZC Ipari Technikum igazgatója elmondta, az elnyert összeg komoly szakképzésfejlesztést jelent az iskolának, amiből célzottan a mechatronikai szakot fejlesztik. Eddig minden évben alapeszközöket tudtak beszerezni, majd azokat kiegészítve egyre magasabb szintre tudták fejleszteni a technikát.

- Ez a harmadik pályázatnak egy olyan csekkátadója, amelyet őszre terveztünk, ám akkor a Covid-helyzet miatt nem jöhetett létre a találkozás - árulta el az intézményvezető.

Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy csütörtökön megkapták a csekket, de a pénz egy részét már elköltötték, amiből a bemutatót is prezentálták. Kérdésre válaszolva elhangzott, ezekből az eszközökből a diákok olyan gyakorlatokat tudnak elvégezni, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. A gyakorlatok? Valós ipari körülményeket szimulálnak, vagyis ha majd "kikerülnek" cégekhez, akkor hasonló feladatokkal fognak találkozni.

A rendezvényen rövid bemutatót is tartottak; Molnár Balázs (13. E) a PLC programozás végeredményét mutatta be, egy lemezhajlító gépet szimulált. A támogatásból egy úgynevezett aktív gyűjtő - amelyek az iparban egyre gyakoribbak - mellett egy pár okos szenzort is vásároltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában