Körkép

2022.05.13. 15:01

Jásd, Bakonynána és Olaszfalu - Tájházalás gombóckóstolással

Jásd, Bakonynána és Olaszfalu adott otthont a Tájházalás sorozat ötödik találkozójának, a szakmai látogatásoknak.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Laczkó Dezső Múzeum 2019 júniusában indította el ezen a néven a műhelymunkát. Lehetőséget teremt a megyében működő tájházak, helytörténeti gyűjtemények, szabadtéri néprajzi kiállítóhelyek, emlékhelyek működtetőinek a szakmai kapcsolattartásra. A gyűjtemények kezelői és fenntartói találkozhatnak, többek közt néprajzos, történész, restaurátor segíti őket tanácsaival. Tájékoztatást kapnak például a tárgyak, a textilek állagmegóvásáról, hagyományhű elhelyezéséről, és megoszthatják egymással bevált gyakorlataikat, többek közt azzal kapcsolatosan, hogyan tehetik szórakoztatóvá a népi kultúra, életmód emlékeinek bemutatását. Jásdon például ennek jegyében lehet régi viseleteket felpróbálni, eszközök használatát kipróbálni. 

A jásdi műhelymunka és a bakonynánai, olaszfalui látogatás fő témája a népi építészet megújítására felkészülés, a képzési és együttműködési lehetőségek megismerése volt, szó esett a Nagyapám Háza Örökségvédelmi Programról, a Népi Építészeti Nyári Egyetemről és arról, milyen lehetőségeket nyújt, hogy Veszprém viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A formálódó tájházi, muzeológiai szakszolgálatot szintén megismerték a résztvevők. L. Karsai Henriett néprajzos muzeológus, a Laczkó Dezső Múzeum osztályvezetője a 2022-as felmérésről, kutatásáról beszélt. Kiderült, hogy pályázati lehetőségekről hamarosan online kapnak tájékoztatót az érdeklődők.

 

A konferencián megjelent Buzás Miklós építész, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviseletében. A jásdi tájházat, megújítását Győry Tünde polgármester mutatta be, a bakonynánai tájház és német nemzetiségi helytörténeti gyűjteményben Rummel Erzsébet, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke vezette körbe az érdeklődőket. Varga Antal, az Olaszfalu Közösségi és Értékőrző Egyesület elnöke volt a házigazda Olaszfaluban, ahol nemrég nyitották meg a tájházat és itt sváb ételeket, krumplis gombócot kóstolhattak meg az eszmecserére összegyűltek. RZ (Fotót lehet a jásdi tájházról archívumunkból, Marci készített korábban benne népviseletes gyerekekről képeket. Az olaszfalui tájházról Lajos készített nemrég képeket.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában