Sikertörténet Balatonfüreden

2022.05.27. 14:00

Jubileumot ünnepelt a Füredi História folyóirat

A város imázsának része a helytörténet is, miként a kultúra, a sport, a szőlő és a bor. Ezért köszönet jár azoknak, akik közreműködtek az elmúlt húsz évben a Füredi História című folyóirat létrehozásában, fogalmazott Bóka István polgármester az ünnepi szám bemutatóján, a Kisfaludy Galériában a minap.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A teltházas ünnepségen részt vett Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek, valamint Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője is.

Bóka István polgármester mondott köszöntőt Füredi História jubileuma alkalmából
Forrás: Nagy Lajos/Napló

Takács Miklós, a kiadványt megjelentető Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület (BHE) elnöke köszöntőjében egyebek mellett felidézte, a folyóirat első számát 2001-ben adták ki, azzal a céllal, hogy abban a település múltjáról olyan információkat közöljön, melyeket a helyiek sem ismertek. Az elnök sikertörténetnek nevezte a kiadványt, mert valószínűleg nincs több olyan 13 ezer lakosú település az országban, ahol ilyen színvonalú helytörténeti folyóiratot adnának ki. Méltatta a korábbi főszerkesztőket, illetve felelős szerkesztőket, így Elek Miklóst, Baán Beátát, aki jelenleg is vezeti a szerkesztő bizottságot, illetve Rácz Jánost. Az elmúlt évtizedekről Tóth Györgyi, a helyi Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója, Takács Miklós, a BHE elnöke, Baán Beáta és Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélgetett. Utóbbi kiemelte a folyóirat lokális jelenőségét.

Hozzátette, Balatonfüred az egyetemes kultúrtörténelem része. A jubileumi ünnep alkalmából dupla számot, a 62. és a 63. számot összevonva jelentetett meg a szerkesztőbizottság. Az ünnepi kiadványban Bóka István polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: „Egy város értékei nem csupán annak tárgyi kultúrájában rejlenek, de a közösség gondolkodásában is, amely a személyes erkölcsök és szemléletmódok bonyolult ábrázolásán keresztül tehető csak igazán láthatóvá. Ezen a téren a Füredi História munkatársai elévülhetetlen érdemeket szereztek az elmúlt húsz év alatt.” Takács Miklós helytörténeti elnök emlékeztetett az első szám szerkesztőire, Elek Miklósra, Baán Beátára és Dibusz Lászlóra.

 

A mostani szerkesztőbizottság: Béresi Ákos, P. Miklós Tamás, aki összeállította az ünnepi számot, valamint dr. Szűts István Gergely és Tóth-Bencze Tamás folyóiratban megjelent gondolataiban történelmi pillanatnak, dédelgetett gyermeknek nevezte a jubileumi eseményt, illetve az ünnepi számot. Ebben mások mellett Baán Beáta, Földesdy Gabriella, Kellei György, Praznovszky Mihály és Széchenyi Ágnes írását találják meg az érdeklődők. A kiadvány további oldalain az eddig megjelent számok címlapjait tették közzé, tanulmányrészletekkel együtt. Emlékeznek az egykori szerzőkre is, így Németh Lászlóra, Lichtnecker Andrásra, Z. Karkovány Juditra és Sárköziné Sárovits Hajnalkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában