Ősbemutató

2022.05.20. 19:00

Káin bélyege: hosszú évek után láthat operát az Agóra közönsége

Opera-ősbemutatónak ad otthont az Agóra Kulturális Központ május végén.

Marton Attila

Vihula Mihajlo zeneszerző

Forrás: archív

A Káin bélyege című opera zenéjét a kárpátaljai származású, ukrán–magyar állampolgár Vihula Mihajlo szerezte, librettóját Utry Attila irodalmár, nyugalmazott főiskolai docens írta. A Miskolcon élő szerzőpáros alkotói pályázatot nyert el az előadás megírására 2019-ben. A veszprémi ősbemutatót a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület és az Agóra Kulturális Központ támogatásával rendezik meg. 

A zeneszerző és az irodalmár korábban többször dolgozott együtt, a mostani operaelőadás közvetlen előzménye, hogy Utry Attila Ragozinka igaz története című regényének egyik, Káinról szóló epizódja megtetszett Vihula Mihajlónak, aki felvetette a szerzőnek, érdemes lenne egy operaelőadásban feldolgozni ezt a témát. Az ötletet tettek követték, és elkezdtek dolgozni a téma kibontásán: miközben készült a zenei rész, Utry Attila elkezdte megírni a librettót. Korábban három alkalommal már dolgoztak együtt: először Vihula Mihajlo zenésítette meg az író három versét, később a zeneszerző kórusművéhez írt szöveget Utry Attila, majd közösen szereztek ódát szimfonikus zenekarra. 

A librettó írója, Utry Attila 
Forrás: archív

Igazi különlegesség

Az előadás nemcsak az országos ősbemutató miatt jelentős, hanem azért is, mert az Agórában hosszú évek óta nem láthatott a közönség operát. – Nem klasszikus operaelőadásról, hanem koncertjellegűről van szó. A zenekari alapok lejátszása mellett a Miskolci Nemzeti Színház hat énekese szólaltatja meg az operát – magyarázta Vihula Mihajlo. 

A zeneszerzőnek az a törekvése, hogy a komolyzenét összekösse a mai populáris dal- lamokkal. A Káin bélyege című operában is így járt el: a fülbemászó melódiákat szim- fonikus zenekarra hangszerelte. Utry Attila elmondta, az ope- ra története a világ teremtésével kezdődik, majd a bűnbeeséssel, kiűzetéssel, testvérgyilkossággal, Noé születésével, Énoch próféciáival folytatódik, ezután nagy ütemben halad végig az emberiség történetén. Hozzátette, az előadásban az a gondolat is megjelenik, amelyet a közelmúltban Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek fogalmazott meg: hogyan alakul Európa jövője, elkeresztényietlenedik-e a kontinens? 

Az énekesek gőzerővel próbálják a dalokat, a szerzőpáros pedig apróbb prozódiai pontosításokat tesz a szövegkönyvben ezekben a napokban. Vihula Mihajlo elmondta, a nyitány részeként a zenei alap megszólaltatása mellett videós betétek vetítését is tervezik. 

Az előadás május 29-én, vasárnap 16 órakor kezdődik az Agóra kamaratermében, előtte három órától a szerzőkkel is lehet találkozni. A mű jövőjével kapcsolatban a zeneszerző elmondta, a veszprémi ősbemutató után a Perkupai Operafesztiválon láthatja a közönség, míg Utry Attila dolgozik az opera filmforgatókönyvén, és hosszabb távú terveik között szerepel egy operafilm készítése az előadásból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában