Gizella-napok

2022.05.05. 13:00

Két év kihagyás után újra ünnepel Veszprém

Irodalmi piknik, festészeti akciók és új elemekkel bővülő történelmi felvonulás is gazdagítja a Gizella-napok programját.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló-archív

Idén a járvány miatti két év kényszerszünet szervezték meg ismét a rendezvényt. A programok hétfőn kezdődtek és vasárnap estig tartanak, a legtöbb rendezvény péntektől várja az érdeklődőket. Ezen a héten húsz helyszínen mintegy ötven ingyenes programot szervez a Veszprémi Programiroda az önkormányzat és a VEB2023 EKF támogatásával.

A Művészetek Háza több képzőművészeti és irodalmi program – irodalmi piknik, szabadtéri festés – mellett pénteken szoborsétát is szervez: a résztvevők 16 órakor indulnak a Három grácia szobrától, hogy megismerkedjenek Veszprém köztéri alkotásaival. Az ünnepi szentmisét szombaton tíz órakor tartják az Óváros téren a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje, Boldog Gizella ünnepén, a főcelebráns Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök lesz. Szombaton új elemekkel bővül a megszokott történelmi felvonulás: a Szent Imre tér – Kossuth utca – Óváros tér útvonalon haladó menetben a Pavane Történelmi Tánccsoport és a Langaléta Garabonciások mellett a veszprémi városrészeket képviselő csoportok is részt vesznek zászlóikkal. A felvonulás után adják át a Gizella-díjakat az Óváros téri színpadon, ahol az ünnepi koncertet idén Pál István „Szalonna” és bandája adja. A korábbi évekhez képest a zenei kínálat is jóval bővebb és sokszínűbb. Csütörtökön egy, pénteken és szombaton három színpadon hallhat koncerteket a publikum. Mások mellett fellép a Vad Fruttik, az Elefánt, a Hősök, a Deák Bill Blues Band, a KFT, a PASO és Harcsa Veronika is. Idén új helyszínen rendezik a hagyományos népművészeti kirakodóvásárt: szombaton és vasárnap a Kossuth Lajos utcán lehet válogatni a portékák közül. A gyermekeknek a színházkertben kínálnak színvonalas és gazdag programot a hétvége mindkét napján. Szombaton és vasárnap bemutatkoznak a helyi nemzetiségek is, a programsorozat zárásaként a Gizella Nőikar ad jubileumi koncertet a Megyeházán Királynék földjén címmel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában