Akinek a falak meséltek

2022.05.28. 20:00

Koppány Tibor sümegi munkásságát mutatja be az új kiállítás

Koppány Tibor építész sümegi munkásságát mutatja be az az új időszaki kiállítás, amelyet szombaton délután nyitottak meg a Püspöki Palotában.

Szijártó János

László Csaba régész emlékezett Koppány Tiborra, s nyitotta meg a Sümegen is maradandó munkát végző építészre emlékező kiállítást szombaton délután

Forrás: Szijártó János/Napló

Az Ybl- és Széchenyi-díjas építész, falkutató, több védett műemlék épület helyreállításának tervezője Sümegen is maradandó tevékenységet végzett, erről a kiállítást megnyitó László Csaba régész beszélt az érdeklődőknek a tárlatnak helyet adó Rózsa teremben. 

Mint elhangzott, az 1928-ban született és hat éve elhunyt Koppány Tibor végzettségét tekintve építész volt, ám szerteágazó érdeklődése és munkássága alapján polihisztornak tekinthető. Ami Sümeget illeti, az ötvenes években itt kapott tanári állást az akkor szervezett építőipari technikumban. A vár helyreállításához szükséges feltárásokban, a műemlékvédelemben felbecsülhetetlen értékű munkát végzett, ahogy a Püspöki Palota homlokzati rekonstrukciójában is. Bár akkoriban csak korlátozott falkutatásra és szakirodalmi adatgyűjtésre nyílt lehetőség, mégis kijelölte az irányokat az építéstörténeti kutatás számára. 

Keze nyomát őrzi több Balaton-felvidéki műemlék is, ám életműve mégis inkább publikációkban, kutatási anyagokban teljesedik ki, ma is meghatározó irányelveket adva a szakma számára. A Püspöki Palota most megnyitott kiállítása életpályájának legfontosabb pillanatait idézi fel rajzain keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában